Newsflash
Știri

COVID-19 în România: Medicii de familie spun că platforma SIUI funcționează deficitar

de Florentina Ionescu - mar. 12 2020
COVID-19 în România: Medicii de familie spun că platforma SIUI funcționează deficitar

Potrivit unui comunicat de presă, funcționarea defectuoasă a platformei SIUI începând din 9 martie 2020 a îngreunat activitatea în cabinetele medicilor de familie de la noi din țară, în contextul în care numărul cazurilor confirmate de infecție cu noul coronavirus a crescut mult în ultimele zile.

Medicii de familie, reprezentați de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), au tras un semnal de alarmă cu privire la implicațiile funcționării deficitare a Platformei informatice a asigurărilor de sănătate (SIUI), în condițiile epidemiei cu COVID 19.

platforma siui

„Funcționarea defectuoasă a platformei SIUI începând din 09.03.2020 a îngreunat activitatea în cabinetele medicilor de familie, a generat întârzieri ale consultațiilor programate și a făcut dificilă acordarea de consultații pacienților cu afecțiuni acute. Toate acestea în condițiile în care îngrijorarea pacienților, dar și a medicilor față de riscul de îmbolnăvire cu COVID 19 este maximă, iar evitarea aglomerărilor umane reprezintă una dintre măsurile care previn îmbolnăvirea”, se arată în comunicatul de presă al SNMF.

Pacienții care au prioritate în această perioadă

Reprezentanții SNMF mai precizează că au informat CNAS cu privire la pericolele pe care le generează această disfuncționalitate și că au solicitat măsuri urgente de remediere.

Pacienții sunt rugați să înțeleagă că prioritate au persoanele cu boli acute în această perioadă.

„Rugăm pe această cale pacienții să înțeleagă situația existentă, să înțeleagă faptul că SNMF a semnalat pericolul informând CNAS, dar rezolvarea acestei situație nu depinde de medicii de familie. Dorim să transmitem pacienților noștri că în această perioadă, mai mult ca oricând, au prioritate la consultații persoanele cu afecțiuni acute. Rugăm pacienții cu afecțiuni cronice să apeleze cu aceiași încredere la medicul de familie, dar să renunțe la solicitările care suportă amânare”, se mai arată în document.

În același timp, și dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, trage și ea un semnal de alarmă referitor la modul în care funcționează SIUI (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate).

„Ma aștept și de la CNAS să se poarte mult mai responsabil! Cum e posibil ca momentul în care noi ne învățăm pacienții să stea acasă, să nu se înghesuie la cabinete pentru fleacuri, să își ia rețete pentru mai multe luni, ca să nu mai vină în următoarele 2-3 luni și să ne putem ocupa de cazurile acute, ACUM S-A GĂSIT SĂ NU MEARGĂ SISTEMUL INFORMATIC!?!!!? E posibil să stăm câte 20 de minute la o rețetă și să dăm pe câte o lună!?!? PAI VĂ IMAGINAȚI VOI, CEI DE LA CNAS, CE VA FI ÎN ȚARA ASTA PESTE O LUNĂ!?!?!”, a scris dr. Sandra Alexiu în 10 martie, pe o rețea de socializare.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe