Newsflash
Cultură

Continuitate prin generozitate

de Dr. Raluca BULEA - oct. 27 2023
Continuitate prin generozitate

Muzeul Municipiului București prezintă o expoziţie care evidenţiază obiecte de colecţie donate instituţiei de Ioana și Alexandru Beldiman, istoric de artă și, respectiv, arhitect.

Pinacoteca Municipiului București, dar și colecţia de istorie a Muzeului Municipiului București (MMB) au avut parte în ultimii ani de câteva donaţii de excepţie. Acestea le-au îmbogăţit patrimoniul și au salvat de la căderea în uitare o seamă de oameni și colecţiile lor deosebite.

 Pentru a mulţumi donatorilor, înainte de a repartiza fondurile de artefacte după o organizare tematică, donaţiile au fost prezentate în mod public, prin intermediul unei expoziţii care să aducă în prim-plan cele mai reprezentative și valoroase piese.

Cea mai recentă iniţiativă de acest fel se află pe simezele sălilor dedicate de obicei pinacotecii la Palatul Suţu, în cadrul expoziţiei „Donaţia Ioana și Alexandru  Beldiman: Colecţia Nicolae  (Nicholaus) Mișu și Fondul Familiei Beldiman”. Aceasta poate fi vizitată până la 29 octombrie a.c.

Evenimentul este, de fapt, cel de-al doilea dedicat colecţiilor oferite MMB de Ioana Beldiman, istoric de artă, și soţul său, Alexandru Beldiman, arhitect. Prima expoziţie de acest fel a avut loc anul trecut, și a fost dedicată graficienei Hortensia (Puia) Masichievici Mișu.

Obiecte antice și lucrări de grafică

Spaţiul central al ambelor săli prezintă obiectele antice colecţionate în perioada interbelică de diplomatul Nicolae (Nicholaus) Mișu (1893-1973). Dintre acestea se remarcă o amforă grecească din secolul al IV-lea î.Hr. Din colecţie mai fac parte vase, statuete și lămpi de lut datând aproximativ din aceeași perioadă. 

Fondul familiei Mișu este completat cu lucrări de grafică realizate de artista Puia Masichievici, dar și cu alte desene și tablouri colecţionate de aceasta. Din partea familiei Beldiman a fost oferită colecţia de portrete de familie, care urmăresc o lungă genealogie desfășurată pe întreg parcursul secolului al XIX-lea. Este pentru prima dată când tablourile au părăsit locuinţa familiei pentru a asigura nemurirea celor reprezentaţi în patrimoniul muzeal.

Cea de-a treia componentă a expoziţiei este alcătuită din lucrările de grafică și plăcile gravate ale lui Gabriel Popescu (1867-1937), fondatorul învăţământului românesc de gravură. Ioana Beldiman, nepoata artistului, a ales să facă donaţia către MMB gândindu-se la fericita alăturare între gravurile bunicului său, ale Hortensiei Masichievici și cele ale lui  Theodor Aman, împreună cu negativele acestora, într-un ansamblu care să le pună pe toate în valoare în modul cel mai reprezentativ.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe