Newsflash
Cultură

Repere istorice

de Dr. Raluca BULEA - iun. 14 2024
Repere istorice

Palatul Dacia România găzduiește expoziţia Istoria României în 100 de portrete. Aceasta este parte a actualului sezon Art Safari, deschis până la 28 iulie a.c.

Curatorul Cornel Ilie, alături de Diana Nicolaie, care s-a ocupat de scenografia expoziţiei „Istoria României în 100 de portrete”, au avut o sarcină deosebit de dificilă. Au fost nevoiţi să selecteze doar 100 de nume din galeria de personalităţi ale neamului și să le încadreze într-un parcurs armonios și coerent atât știinţific, cât și estetic, adaptându-se spaţiului disponibil.

Vizitatorul care se așteaptă la o expoziţie exclusiv de tablouri, cu portrete clasice, va fi surprins, în primul rând, să descopere că nu ne aflăm doar în faţa unei înșiruiri de regi, domnitori și alţi oameni importanţi în devenirea social-politică a ţării. Alături de aceștia vom regăsi și nume importante ale culturii, știinţei sau sportului. Căci fiecare dintre aceste domenii ne definesc, ne-au făcut și continuă să ne facă să ne simţim mândri de a fi români.

De la regatul dacic la modernitate

Călătoria începe din Antichitate, de la regatul dacic, și ne poar-tă, pas cu pas, prin Evul Mediu către modernitate, prin perioada fanariotă către devenirea naţiunii, cele două mari momente ale Unirii, până în contemporaneitate. În anumite momente, mai ales pentru aceia dintre noi care au ceva timp trăit în urmă, va exista senzaţia plăcută, dar și cu un iz de nostalgie, de întâlnire cu prieteni vechi, bine cunoscuţi, dar de care viaţa ne-a despărţit cândva. Ilustraţiile volumelor de „Povestiri istorice”, cu care au crescut copiii ultimului deceniu comunist, alături de portrete intrate în conștiinţa colectivă (Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Nicolae Bălcescu etc.) sunt acele imagini pe care parcă le știm dintotdeauna, chiar dacă nu am reţinut numele pictorului ori anul când au fost realizate. 

Personalităţi bogat ilustrate

Alte figuri remarcabile sunt prezentate prin sculpturi și gravuri. Ele ne sunt aduse aproape și prin intermediul unor obiecte care le-au aparţinut, scrisori, veșminte ori podoabe, dar și prin medalii, monede ori bancnote care le-au înscris chipul pentru posteritate. Secolele XIX-XXI sunt bogat ilustrate, inclusiv cu o semnificativă prezenţă feminină. Pentru această perioadă, descrierea personalităţilor este întregită cu ajutorul fotografiilor, a extraselor din presă ori din cărţile vremii. Alături de oamenii de stat recunoaștem scriitori, artiști plastici, muzicieni, arhitecţi, ingineri și oameni de știinţă. Traseul se încheie cu o secţiune dedicată marilor sportivi ai ultimelor decenii.

Dincolo de incursiunea remarcabilă în trecut, expoziţia de faţă are și meritul unei excelente colaborări instituţionale, pentru realizarea sa fiind implicate numeroase muzee și instituţii de cultură din întreaga ţară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe