Incapacitatea de muncă temporară atrage după sine suspendarea contractului individual de muncă și, odată cu el, a tuturor termenelor privind modificarea, executarea ori încetarea acestuia.
Litigiile care au ca obiect dreptul muncii nu sunt puţine în ţara noastră. Aceasta cu atât mai mult cu cât există o anumită cutumă ca orice neînţelegere din sfera raporturilor de muncă să fie soluţionată în cadrul instanţelor de judecată. Asemănător altor profesii sau meserii, profesioniștii din sectorul medical se bucură de două avantaje recunoscute de Codul muncii: perioada de probă și concediul medical. Angajatorul are posibilitatea de a „testa” capacităţile pe care angajatul le deţine, motiv pentru care legea a stabilit că, după perioada de probă, colaborarea celor doi poate fi prelungită sau oprită. Caracteristica acestei stipulaţii este legată de faptul că niciuna dintre părţi nu trebuie să ofere o justificare, indiferent de varianta aleasă.
Pentru angajat perioada de probă reprezintă o componentă importantă, dat fiind faptul că astfel are posibilitatea de a stabili în ce măsură cerinţele sale sunt îndeplinite de angajator. Cu alte cuvinte, ne putem imagina că un profesionist al sectorului medical se angajează într-un spital privat, iar acolo beneficiază de perioada de probă pentru a vedea în ce măsură reușește să colaboreze cu ceilalţi medici, asistenţi și așa mai departe.
În ceea ce privește concediul medical, acesta se acordă în situaţia în care există o justificare legată de starea de sănătate a unei persoane. Deoarece profesia medicală, în principiu, este expusă mai multor boli, este foarte probabil ca, la un moment dat, o persoană care desfășoară raporturi de muncă cu o unitate sanitară să sufere de o afecţiune medicală. Într-o astfel de situaţie este necesar ca profesionistul să aibă câteva zile de pauză. Apare următoarea întrebare: poate o persoană angajată să-și ia concediu medical în situaţia în care aceasta se află în perioada de probă?
Conform Codului muncii, în perioada în care angajatul se află în incapacitate de muncă (temporară, și nu permanentă), contractul individual de muncă încheiat între cele două părţi se suspendă. Acest lucru înseamnă că, odată cu el, vor fi suspendate, în mod automat, și termenele ce sunt într-o directă legătură cu modificarea, executarea ori încetarea contractului individual de muncă.
Acest lucru înseamnă că, în situaţia în care unitatea medicală decide să înceteze colaborarea cu profesionistul din sectorul medical, va trebui să aștepte ca acesta să iasă din perioada de concediu medical. Situaţia este asemănătoare și în cazul în care angajatul se află în concediu de odihnă. Nu trebuie ca angajatul să fie supus unor practici abuzive din partea angajatorului. În situaţia în care acesta din urmă nu respectă dispoziţiile legale, există posibilitatea contestării în instanţă a deciziilor. În cazul în care deciziile nu sunt legale, ele vor fi desfiinţate de judecător.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe