Newsflash
OPINII

Contractul medic-pacient

de Drd. Rareș Voroneanu - ian. 6 2023
Contractul medic-pacient

În literatura juridică se discută intens despre sintagma „contract medical”. Este necesar ca actul bilateral să implice două chestiuni: voinţa medicului și voinţa pacientului.

pt voroneanu

Am participat recent la o conferinţă în mediul online în care se discuta despre un așa-zis „contract medic-pacient”. Bineînţeles, acesta există, dar nu trebuie să ne imaginăm că el se încheie prin prezentarea și semnarea, în faţa profesionistului medical, a unei foi prin care o parte se obligă să presteze un anumit serviciu.

Din punct de vedere juridic, discuţia este destul de lungă, dar nu face obiectul acestui articol. Am să mă rezum la câteva chestiuni de ordin general care doar să îmbogăţească cultura juridică a celor din sfera medicală.

Contractele se nasc prin intermediul unui acord de voinţe. Așa cum bine știm deja, obligaţia medicului de a acorda îngrijiri medicale se naște doar în situaţia în care acesta a acceptat în prealabil o persoană ca pacient. Cu alte cuvinte, putem spune că suntem în prezenţa unei convenţii încheiate între cele două părţi. E drept și că, din punctul de vedere al Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, ea stabilește faptul că raporturile ce se nasc între medic și pacient au o natură convenţională.

Cu sau fără decontare

În afara serviciilor incluse în pachetul de servicii de bază, instituţiile sanitare au posibilitatea de a oferi servicii medicale cu plată. De altfel, unii autori din sfera juridică susţin că doar în acest caz suntem în prezenţa unui contract, iar în situaţia în care se decontează servicii medicale de către casele de asigurări, deja nu se mai pune problema faptului că suntem în prezenţa unei convenţii. Nu consider această ultimă idee corectă. E drept că bolnavul apelează la instituţia sanitară cu scopul de a fi însănătoșit, dar chiar și așa, ar fi greu de mers pe ideea că, în caz de malpraxis, răspunderea ar fi una contractuală.

Cu alte cuvinte, răspunderea medicală va fi una delictuală (sau profesională specială), cum o consideră unii, dar acest lucru nu schimbă fundamentul serviciului, indiferent că este asigurat contra cost, în sfera privată ori publică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe