Newsflash
Internaționale

Țări care permit existența mamelor surogat

de Florentina Ionescu - apr. 20 2023
Țări care permit existența mamelor surogat

Există mai multe state în lume care permit folosirea în scop comercial a unei mame-surogat.

O vedetă TV din Spania a dezvăluit recent că fiica ei recent adoptată s-a născut grație unei mame surogat a cărei identitate nu a fost dezvăluită, scrie Medscape, citând Reuters.

În Spania, toate formele de maternitate surogat – inclusiv așa-numitele „acte altruiste” în urma cărora nu se face schimb de sume de bani – sunt ilegale, arată sursa menționată. Totuși, există diverse legi în materie de maternitate surogat, care variază în funcție de țară. 

mame surogat tari
Fotografie de la Matilda Wormwood: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-maternitate-a-fi-mama-7485421/

 

Maternitatea surogat pentru profit este interzisă în Canada, Danemarca, Noua Zeelandă, Brazilia, Marea Britanie și Australia, dar toate aceste state permit unele forme prin care mamele surogat pot face acest gest în scop altruist.

Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Taiwan și Spania interzic toate formele de maternitate surogat.

În ceea ce privește Statele Unite ale Americii, nu există nicio legislație referitor la maternitatea surogat la nivel federal, însă unele state permit aranjamentele comerciale de maternitate surogat.

Ucraina a fost (până să fie invadată de Rusia) un „hub” internațional de mame surogat. Ce înseamnă asta? Hubul implica mii de bebeluși în fiecare an, potrivit unor estimări, multe dintre adopții ale acestor bebeluși făcându-se de persoane din afara Ucrainei.

Reuters a raportat că atunci când a izbucnit războiul în Ucraina, unele cupluri din alte țări au călătorit în această țară pentru a-și lua copiii.

Și Georgia a fost o destinație populară pentru „turismul de fertilitate”, deși maternitatea surogat în scop comercial este disponibilă din punct de vedere legal doar pentru cuplurile heterosexuale. Legea din Georgia nu recunoaște mamele surogat ca fiind părinte al copilului născut.

Maternitatea surogat este permisă și în Rusia, deși această practică a fost criticată de grupurile religioase din această țară. Președintele Vladimir Putin a semnat recent o lege care le interzice persoanelor străine să folosească mame surogat din Rusia.

Columbia permite maternitatea surogat în scop comercial, dar deși practica este recunoscută de Curtea Constituțională, există câteva reglementări în acest sens.

Maternitatea surogat pentru obținerea profitului a înflorit în Thailanda până în anul 2015, când țara a interzis această practică străinilor, după o serie de cazuri care au făcut vâlvă. De exemplu, un cuplu din Australia a fost acuzat că a abandonat un bebeluș care s-a născut cu sindromul Down.

Cambodgia nu are nicio lege în ce privește maternitatea surogat.

(Sursa informațiilor: Reuters Health Information)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe