Newsflash
Știri

Computer tomograf care depistează coronavirusul în câteva minute, la Spitalul Victor Babeș

de Dorina Novac - mai 28 2020
Computer tomograf care depistează coronavirusul în câteva minute, la Spitalul Victor Babeș

Un computer tomograf de ultimă generaţie, dotat cu modul de inteligenţă artificială şi capabil să depisteze cazurile de infectare cu noul coronavirus în doar câteva minute, a fost inaugurat la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”.

Aparatul a costat un milion de euro și a fost achiziționat de Primăria Capitalei. Computerul Tomograf este amplasat într-un container special amenajat în afara spitalului, pentru ca pacienții să nu mai fie nevoiți să treacă prin spital.

computer tomograf
Sursă imagine: Gabriela Firea/Facebook

 

„Acest aparat reprezintă pentru noi un triaj, el fiind amplasat în curtea spitalului, într-un container special. Astfel, bolnavul nu mai ajunge în Camera de gardă și este diagnosticat încă de la intrare. Referitor la cei tratați în această unitate medicală, până în prezent, la Spitalul Victor Babeș au fost vindecați de infecția cu noul coronavirus 980 de pacienți”, a declarat dr. Emilian Imbri, directorul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”.

La nivel mondial, pentru detectarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, metodei de testare tip RT-PCR i-a fost adaugată și metoda utilizării Computerului Tomograf.

tomograf covid3

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a scris pe pagina sa de Facebook că scannerul Ansamblului Mobil Computer Tomograf este astfel proiectat încât nu numai că operațiunea durează, în total, circa un minut, dar și cantitatea de radiație la care este expus pacientul este redusă cu aproximativ 70%.

„Ansamblul Mobil Computer Tomograf (CT) detectează existența unor leziuni pulmonare specifice COVID-19, evaluează riscul de predicție a pneumoniei și măsoară leziunile. Este important de menționat că după fiecare pacient scanat, aparatul realizează o dezinfecție, utilizând lămpi ultraviolete”, a precizat dr. Simin Florescu, director medical al Spitalului „Dr. Victor Babeș”.

Acest aparat de ultimă generație poate fi utilizat și pentru alte tipuri de examinări CT, diferite de cele pulmonare.

„Datorită modulului de inteligență artificială, se pot suprapune imaginile obținute din scanare cu o arhivă foarte bogată a aparatului, obținută din Wuhan -, de acolo ar proveni arhiva. Aceste suprapuneri permit un diagnostic al aparatului de probabilitate foarte mare”, a declarat pentru Viața Medicală dr. Nedeea Duță, șef secție Imagistică Medicală la Spitalul „Dr. Victor Babeș”.

Aceasta a mai spus că un medic radiolog ar avea nevoie de 15 minute ca să pună diagnosticul, pe când aparatul pune diagnosticul în maximum cinci minute.

Cum arată plămânii afectați de COVID-19 la computer tomograf

O imagine CT le poate arăta doctorilor cât de grav sunt afectaţi plămânii pacientului care suferă de COVID-19. Dr. Nedeea Duță a explicat cum arată plămânii afectați de coronavirus la computerul tomograf.

„În fazele incipiente afectarea este în geam mat. Este vorba despre niște opacități de intensitate destul de slabă și de limitată, cu structură omogenă, care apar în structura pulmonară cu predilecție în zonele subpleurale, adică în periferia plămânului. Și dacă boala continuă și evoluează sau pacientul a venit într-o stare mai avansată a bolii, aceste focare pot conflua și să formeze aspectele tipice de bronhopneumonie cu afectarea ambilor plămâni”, a explicat medicul.

Dr. Nedeea Duță a mai precizat că radiologii pot face diferenţa între COVID-19 şi pneumonii virale.

„În primul rând, aspectul de geam mat nu este specific pneumoniilor. Pneumoniile au o intensitate mult mai mare (...) opacitatea este mult mai „albă”. De obicei, pneumoniile bacteriene sunt structurate pe segmente. În pneumonia COVID-19, indirect numită pneumonie, leziunile încep din periferie și pot să se ducă spre centru, iar în pneumoniile bacteriene, leziunile încep din zona hilului pulmonar și cu extensie spre periferie”, a mai spus Dr. Nedeea Duță.

Rezultatele TC se asociază și cu rezultatele PCR, pentru un diagnostic de peste 95%. În unele țări, precum China, CT-ul joacă un rol important în detectarea rapidă a coronavirusului şi ţinerea bolii sub control. Astfel, potrivit experților, CT-ul este mai sensibil și vede mai repede infectările.

„Imaginea tomografică este mai precoce decât ce am putea vedea pe o radiografie pulmonară, deoarece opacitățile acestea sunt de intensitate foarte slabă în primele 3-4 zile ale infecției. Când ele sunt de o intensitate foarte mică, pe radiografie nu sunt vizibile. Sunt vizibile doar pe CT. Mai ales că CT-ul îți poate permite vizualizarea plămânului în toate cele 360 de grade, datorită secțiunilor axiale, pe când într-o radiografie pulmonară nu poți să faci o radiografie pulmonară de profil sau oblică, pentru că există mai multe suprapuneri. Din acest motiv este mult mai eficace tomografia computerizată. Și acest nou CT are și avantajul că are o doză foarte mică de radiație, este cu 70% redusă față de tomografiile obișnuite, datorită acestei tehnici specifice COVID-19 pe care au dezvoltat-o”, a conchis medicul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe