Newsflash
Știri

Premieră la SCJU Sibiu: prima biopsie pulmonară ghidată prin CT

de L. Budin - feb. 6 2024
Premieră la SCJU Sibiu: prima biopsie pulmonară ghidată prin CT

Intervenția a fost posibilă datorită modernizării Laboratorului Clinic de Radiologie cu aparatură de înaltă performanță, achiziționată din fonduri europene.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost efectuată, în premieră, prima biopsie pulmonară ghidată prin computerul tomograf (CT). Intervenția s-a realizat în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală, ca urmare a colaborării dintre medicii radiologi și chirurgii toracici ai spitalului, se arată într-un comunicat

Acest tip de biopsie este minim invazivă și permite recoltarea unui fragment de țesut dintr-o formațiune suspectă imagistic, sub ghidaj CT. Metoda este utilă pacienților cu formațiuni pulmonare neoplazice.

Posibilitatea efectuării biopsiilor pulmonare CT ghidate în Sibiu ajută foarte mult pacienții spitalului nostru, ai spitalului de boli pulmonare și ai celorlalte spitale din județele învecinate. Fără examenul anatomo-patologic efectuat după biopsia CT ghidată, nu se poate iniția tratamentul oncologic. Posibilitatea efectuării diagnosticului precoce oncologic scade timpul de inițiere a tratamentului și în consecință cresc șansele de supraviețuire ale pacientului oncologic”, a declarat conf. univ. dr. habil. Florin Grosu. 

Intervenția a fost posibilă datorită modernizării Laboratorului Clinic de Radiologie cu aparatură de înaltă performanță, achiziționată din fonduri europene atrase de spital printr-un proiect POIM. 

Este un pas important pentru spitalul nostru, dar mai ales pentru pacienții oncologici care primesc o șansă în plus la depistare precoce și la recuperare. Ne bucurăm că investițiile realizate constant reușesc să ridice calitatea actului medical și să genereze rezultate atât de importante. Vom continua demersurile de a crea condiții cât mai bune personalului medical, pentru a-i permite să evolueze în modul de tratare al pacienților noștri”, a spus Daniel Chelcea, managerul SCJU Sibiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe