Newsflash
Știri

Computer tomograf bazat pe tehnologia photon-counting, la Târgu Mureș

de Dorina Novac - mar. 15 2023
Computer tomograf bazat pe tehnologia photon-counting, la Târgu Mureș

Un computer tomograf bazat pe tehnologia photon-counting, Naeotom Alpha, a fost livrat de Siemens Healthineers la un centru medical din Târgu Mureș.

Siemens Healthineers a livrat pentru Cardiomed Târgu Mureș un aparat de computer tomograf de ultimă generație, Naeotom Alpha, singurul care a ajuns în România dintre cele 60 de echipamente livrate la nivel mondial.

CT_NAEOTOM_Alpha

Tehnologia photon-counting dezvoltată de cercetătorii Siemens Healthineers pentru Naeotom Alpha reprezintă cea mai importantă descoperire în domeniu de la inventarea tehnicii CT, reușind cu succes să depășească limitările unui computer tomograf convențional.

„Naeotom Alpha reinventează tehnica CT oferind imagini de înaltă rezoluție, cu vizualizarea leziunilor de mici dimensiuni și a celor mai fine detalii pentru un diagnostic cât mai precis, la doze minime de radiație. Totodată, Naeotom Alpha redefinește populația de pacienți care poate fi examinată prin CT, permițând efectuarea de tomografii și în cazurile în care nu era posibil în trecut și permite totodată creșterea frecvenței de monitorizare a pacienților atunci când este necesară”, se arată într-un comunicat.

Cu Naeotom Alpha, Siemens Healthineers revoluționează tomografia computerizată pentru un diagnostic mai precis, cu o doză redusă de radiații

„Cea mai mare provocare în tomografia computerizată era până recent rezoluția spațială, adică identificarea celei mai mici structuri decelabile, și care, în același timp să poată fi diferențiată de o structură adiacentă, diferită, dar apropiată ca și caracteristici. Tehnologia photon-counting reprezintă o evoluție importantă de la detectorul cu scintilație al unui CT convențional care transformă lumina în semnal la detectorul QuantaMax care numără fiecare foton, identifică energia fiecărei particule și o transformă direct în semnal, obținând cea mai mare rezoluție, la cea mai mică doză de radiație posibilă și cu timpul de achiziție minim”, se mai arată în comunicat.

Rezoluția de 0,2 mm obținută acum de Naeotom Alpha, (față de 0,4-0,6 mm rezoluția CT-urilor obișnuite care presupun expunerea pacientului la o doză mare de radiații) deși reprezintă o evoluție enormă, este limitată doar de puterea de calcul actuală, echipamentul având posibilitatea, cu timpul, să meargă acolo unde niciodată imagistica CT nu a ajuns.

„Datorită tehnologiei unice pe care o folosește, Naeotom Alpha permite scanarea cu cea mai mică doză de radiații produsă vreodată de un CT, doză care ajunge aproape de nivelul unei radiografii. Naeotom Alpha este instrumentul care îi permite medicului să pună rapid un diagnostic precis, chiar în cele mai dificile situații, care în absența acestei tehnologii avansate ar fi cerut investigații suplimentare și să demareze protocolul terapeutic imediat”, a precizat Florin Preoteasa, MR&CT Portfolio Solution Manager la Siemens Healthineers.

Aparatul Naeotom Alpha care a ajuns în premieră la centrul Cardiomed din Târgu Mureș este un instrument de diagnostic rapid și eficient cu numeroase aplicații.

„De exemplu, în cardiologie, o examinare a inimii, pentru a pune în evidență arterele coronare se face în câteva secunde, la orice ritm cardiac, iar imaginea este una de elecție care poate confirma cu precizie și cu certitudine prezența patologiei stenozante, pe toată lungimea vasului. În plus, se poate evalua în detaliu lumenul pur și patologia aferentă, fără a mai fi incomodați, în analiză, de peretele vascular. În oncologie, Naeotom Alpha este extrem de util nu numai pentru detectarea structurilor fine care pot avea un rol determinant în diagnostic și în conduita terapeutică, dar și pentru a caracteriza diferite leziuni, secundare sau primare. Astfel se elimină necesitatea unor investigații suplimentare radiologice, de medicină nucleară sau chiar efectuarea unei puncții/operații pentru un examen histopatologic, diminuând stresul la care este supus pacientul”, transmite sursa citată.

Lansat în 2021 la Congresul Național de Radiologie al Societății Nord Americane (SUA) de Radiologie, cel mai mare la nivel mondial, Naeotom Alpha a obținut deja două premii: un premiu de la Aunt Minie pentru „Best Radiology Image: Photon-counting CT image of coronal 3-mm maximum intensity projection of a cerebrospinal fluid venous fistula” și premiul de cea mai bună tehnologie și design de la Red Dot.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe