Newsflash
Știri

Examinare imagistică pulmonară în șase secunde, la Spitalul „Victor Babeş” Timișoara

de Dorina Novac - mar. 9 2023
Examinare imagistică pulmonară în șase secunde, la Spitalul „Victor Babeş” Timișoara

Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a pus în funcţiune un nou computer tomograf ce poate efectua examinarea imagistică pulmonară în şase secunde.

La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara a fost pus în funcțiune cel de-al doilea computer tomograf.

computer tomograf

Aparatul, de ultimă generație, vine în completarea dotărilor deja existente în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică al unității sanitare, permițând furnizarea unor servicii medicale complete, la standarde înalte.

Citește și: Campanie de prevenție a cancerului de sân, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Noul computer tomograf are 128 de detectori care contribuie la scurtarea timpului de investigare, dar și o rezoluție ridicată a imaginilor obținute în urma scanării.

„Dincolo de obiectivul pe care ni l-am stabilit, acela de a dezvolta și moderniza Laboratorul de Imagistică și de a-l transforma într-un Centru de Excelență care să aibă aparatură modernă și fiabilă, pandemia ne-a arătat necesitatea dotării cu încă un CT. Numărul scanarilor a crescut în acea perioadă exponențial. Am fost nevoiți să facem zeci de evaluări zilnic la pacienții cu leziuni pulmonare. Practic, scanarea bolnavilor cu COVID-19 ne oferea informațiile necesare «încadrării în boală», adică puteam spune cât de mare era afectarea pulmonară. La un moment dat, am avut și o situație de criză, când, din cauza utilizării intensive, la capacitate maximă, aparatul a cedat și, timp de câteva zile, până când am reușit să schimbăm piesă defectă, evaluările imagistice au fost transferate spitalelor suport”, a precizat conf. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

De asemenea, computerul tomograf premite scanarea tuturor zonelor corpului, oferind și posibilitatea de evaluare a patologiei vasculare pulmonare și periferice.

Mai mult, datorită timpului foarte scurt de expunere, în medie sub 10 secunde, de exemplu, pentru un CT de torace fără substanță de contrast, aparatura poate fi utilizată și în cazul persoanelor cu insuficiență respiratorie, care au dificultăți în a-și menține respirația pe perioada investigației.

„Un timp de scanare mai redus înseamnă o doză mai mică de iradiere, datorită protocoalelor low dose și ultra low dose. Examinarea cu doză redusă înseamnă, de fapt, scăderea cu aproape 70 la sută a iradierii la care este expus un pacient în timpul investigării, păstrând însă aceeași calitate a imaginii. Și acest aparat este prevăzut cu softul de procesare care permite inclusiv o analiză volumetrică a nodulului pulmonar sau măsurarea severității BPOC-ului, putându-se realiza astfel detecția precoce a riscului de cancer”, a menționat conf. dr. Diana Manolescu.

Noul computer tomograf funcționează, deocamdată, într-o construcție modulară specială, acreditată CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare), amplasată în curtea Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe