Newsflash
ACTUALITATE Știri

Code for Romania lansează un nou raport: „Șanse Egale pentru Persoanele cu Dizabilități”

de Florentina Ionescu - iun. 28 2023
Code for Romania lansează un nou raport: „Șanse Egale pentru Persoanele cu Dizabilități”

Code for Romania a lansat ieri raportul de cercetare „Șanse Egale pentru Persoanele cu Dizabilități”. Documentul propune 25 soluții digitale pentru provocările din domeniu.

Code for Romania a lansat marți, 27 iunie, Raportul „Șanse egale pentru persoanele cu dizabilități” - din cadrul programului Civic Labs. Lansarea a avut loc în cadrul unui eveniment transmis live pe canalele asociației. 

Astfel, 25 de soluții digitale au fost prezentate în premieră. Acestea pot oferi sprijin atât persoanelor care trăiesc cu dizabilități, cât și familiilor lor, educatorilor, angajatorilor, dar și celor ce oferă servicii de specialitate, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Perspectivă actuală asupra serviciilor

Raportul subliniază necesitatea și urgența accesibilizării, cât și reducerea stigmei față de persoanele care trăiesc cu o dizabilitate, indiferent de gravitatea acesteia. Cercetarea oferă o perspectivă actuală asupra serviciilor pe care aceste persoane le pot accesa, dar și asupra provocărilor cu care ele se confruntă. Sunt prezentate și direcții posibile pentru îmbunătățirea accesibilizării societății noastre prin intermediul soluțiilor digitale. 

Puteți citi raportul aici (soluțiile la pagina 78).

Există și dizabilitățile ascunse 

3,9% din populația țării este formată din persoane cu dizabilități: de la mobilitate, la văz, auz, cogniție, capacitatea de a se îngriji sau de a lucra. Conform statisticilor publicate de Agenția Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, 859.176 de persoane aveau certificate care le atestau dizabilitatea la sfârșitul anului 2022, se mai arată în comunicat. Nu toate persoanele adulte care ar putea solicita această certificare o fac, iar un studiu al Băncii Mondiale (2021) evaluează procentul real la 4,7%. 

Totodată, conform unei accepțiuni mai largi care ține cont și de dizabilitățile ascunse (de exemplu: insomnie, stres, tulburări de învățare - dislexie, disgrafie etc.) procentul de persoane cu dizabilități ar putea fi mai ridicat. 

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 1,3 miliarde de oameni, la nivel global, trăiesc cu dizabilități semnificative. Adică 16% din populația lumii, sau una din șase persoane. Oamenii cu dizabilități sunt expuși riscului de moarte prematură, uneori chiar cu până la 20 de ani mai devreme decât cei fără dizabilități. 

Opt tematici problematice 

Raportul „Șanse egale pentru persoanele cu dizabilități” a identificat opt tematici problematice și 42 de probleme punctuale regăsite în România: 

  1. lipsa vizibilității persoanelor cu dizabilități în societate, 
  2. lipsa de accesibilitate în clădiri publice (administrative, educaționale sau culturale), 
  3. infrastructură stradală inaccesibilă, 
  4. accesabilizare digitală limitată, 
  5. acces redus la informație (lipsa interpreților mimico-gestuali autorizați în țară), 
  6. un sistem de monitorizare al tutelei insuficient (care nu previne abuzurile), 
  7. evaluarea dizabilității este puternic medicalizată, 
  8. cât și o situație materială extrem de precară cu sprijin insuficient. 

Dizabilitatea este percepută, la nivelul societății noastre, ca o problemă medicală și o lipsă cu care se confruntă cei afectați. Această percepție duce la considerarea persoanelor cu dizabilități ca fiind victime. Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD) însă susține schimbarea de perspectivă, printr-o tranziție de la un model medical la unul social. Modelul social vede dizabilitatea ca rezultatul interacțiunii dintre particularitățile individului și mediul în care trăiește. 

Noile soluții digitale 

Câteva dintre soluțiile propuse de Code for Romania pentru domeniul dizabilităților sunt: 

Certificat de Dizabilitate - este platforma prin care orice persoană cu dizabilități poate aplica online pentru certificatul care atestă dizabilitatea (momentan numit certificat de handicap); 

Tutorio - este un instrument prin care Serviciul de Autoritate Tutelară poate monitoriza activitatea celor care au în grijă persoane cu dizabilități puse sub ocrotire; 

Equal Space - propune o platformă cu ghiduri prietenoase de accesibilizare a spațiilor; 

Ceasul Bun - este o aplicație mobilă prin care persoanele cu dizabilități din centrele rezidențiale pot raporta abuzuri către autorități. 

Vot la domiciliu - această soluție digitalizează procesul de depunere a cererii pentru urna mobilă; 

SignAI - propune interpretare virtuală în limbajul semnelor, adică se va comporta ca un traducător sintetic care va face interpretare cu ajutorul inteligenței artificiale. 

„Suntem mândri să lansăm astăzi Raportul de cercetare «Șanse egale pentru persoanele cu dizabilități», dezvoltat ca parte a programului Civic Labs. Ne dorim ca munca noastră să fie o contribuție relevantă la îmbunătățirea accesibilizării și a calității vieții pentru un număr mare de persoane. Am identificat 25 soluții digitale care pot oferi sprijin real și eficient, atât persoanelor cu dizabilități, cât și a celor care-i înconjoară, fie ei familia, prietenii sau oamenii cu care interacționează pe plan educațional sau profesional. Ne dorim ca aceste soluții să fie adoptate și implementate cât mai curând și astfel să contribuie la reducerea stigmatizării și la creșterea unei societăți în care toți cetățenii sunt activi și vizibili”, a declarat Olivia Vereha, VP of Product la Code for Romania / Commit Global. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe