Newsflash
ACTUALITATE Știri

UMF Iași devine mai accesibilă persoanelor cu dizabilități

de Florentina Ionescu - mar. 26 2025
UMF Iași devine mai accesibilă persoanelor cu dizabilități

Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași face pași importanți pentru a crea un mediu mai accesibil persoanelor cu dizabilități.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași își consolidează angajamentul față de incluziune și accesibilitate. Astfel, aici au fost implementate mai multe măsuri menite să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități în clădirile universității. 

Toate ascensoarele din imobilele UMF Iași sunt special comandate pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilități locomotorii, oferind un mediu sigur și adaptat nevoilor acestora. De asemenea, în cadrul Căminului E5 și al Policlinicii de Stomatologie Infantilă au fost instalate lifturi-platformă, menite să sprijine mobilitatea studenților și pacienților cu dificultăți de deplasare, se arată într-un comunicat al universității.

Mai mult, la majoritatea imobilelor universității au fost construite rampe de acces pentru a facilita intrarea persoanelor cu dizabilități. Totuși, în cazul clădirilor monumente istorice, construcția unor astfel de rampe nu a fost posibilă, întrucât gradul de înclinare ar fi fost prea mare, ceea ce ar fi făcut utilizarea acestora dificilă și nesigură. 

Obiectiv: incluziunea studenților cu dizabilități 

Pe lângă îmbunătățirile infrastructurale, UMF Iași sprijină studenții cu dizabilități prin includerea acestora în numeroase proiecte finanțate, precum „UMF Iași – O șansă la studenție”

Unul dintre obiectivele sale este creșterea accesibilității și a incluziunii în UMF Iași pentru studenții cu dizabilități prin implementarea unui set cuprinzător de măsuri de adaptare și sprijin. Printre acestea se numără achiziția de echipamente IT și dezvoltarea de instrumente specifice proceselor educaționale care includ studenți cu dizabilități, inclusiv în ceea ce privește admiterea.

Prin aceste inițiative, UMF Iași își reafirmă preocuparea pentru crearea unui mediu academic prietenos și accesibil tuturor, demonstrând că educația și sănătatea trebuie să fie disponibile în mod egal, indiferent de provocările individuale ale fiecărei persoane, se mai arată în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe