Centrul de transplant hepatic pediatric de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a fost inaugurat pe 10 noiembrie, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.
„Este doar marcarea sfârşitului unei activităţi care a început în 2022 în prima parte a anului, când ne-am hotărât să facem tot ceea ce este posibil astfel încât un prim spital de pediatrie din România să poată să dezvolte o capacitate legată de transplant. Noi, ca minister al Sănătăţii, am ajutat spitalul cu investiţii de circa 10 milioane de lei necesare pentru dotările atât la nivelul sălii de operaţie, partea de terapie intensivă, facilitatea de laborator de anatomie patologică. Urmează şi alte investiţii pentru un CT mobil, dacă nu greşesc, care va fi în curând instalat”, a precizat ministrul Sănătății, scrie Agerpres.
Citește și: Primul sistem informatic destinat gestionării pacienților, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”
Potrivit acestuia, echipa de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” va continua să lucreze cu medicii de la Institutul Clinic Fundeni.
„Am înţeles că în general cam 10 transplanturi pe an hepatice au fost realizate la nivel naţional (n..r la copii). Sunt cazuri câteodată dramatice, afectează copii foarte mici. Uneori sunt probleme legate de intoxicaţii grave care duc la distrugerea ficatului şi copiii au nevoie de transplant. (...) Din fericire, donatorii se găsesc mai uşor, sunt apropiaţi, sunt părinţii acelui copil”, a spus Alexandru Rafila.
De asemenea, prof. dr. Vlad Braşoveanu a menţionat că la Spitalul „Grigore Alexandrescu” se vor face trei tipuri de transplant hepatic: de la donator cadaveric, split (împărţirea ficatului) şi transplant hepatic de la donator viu.
„Numărul cel mai mare va fi transplanturi hepatice de la donator viu. Va fi o colaborare între Spitalul Fundeni şi Spitalul Grigore Alexandrescu, în sensul că adultul se va face la IC Fundeni, iar copilul - transplantul propriu zis se va face la Spitalul Grigore Alexandrescu”, a subliniat medicul.
Conf. dr. Laura Bălănescu, cea care va conduce Centrul de Transplant Hepatic, a afirmat că deja există pacienţi incluşi în lista de transplant, dintre care unul cu o boală metabolică foarte rară.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe