Recent, profesorul doctor Cristian Gheorghe a primit titlul de membru de onoare al Societății Maghiare de Gastroenterologie.
Între 30 mai și 2 iunie 2024, la Siofok, în Ungaria, pe malul lacului Balaton, a avut loc cel de-al 66-lea Congres al Societății Maghiare de Gastroenterologie. Iar profesorul doctor Cristian Gheorghe de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (fost președinte al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie) a primit, sâmbătă, 1 iunie a.c., titlul de membru de onoare al Societății Maghiare de Gastroenterologie. Cu acest prilej, am stat de vorbă cu el pentru a afla mai multe despre însemnătatea acestui eveniment.
Societatea Maghiară de Gastroenterologie, în cadrul Consiliului de Conducere, propune anual un gastroenterolog cu vizibilitate internațională și cu contribuții majore științifice obținute în urma colaborării cu membrii societăților de gastroenterologie din alte țări, ne-a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe:
„Anul acesta am fost nominalizat pentru titlul de membru de onoare al Societății Maghiare de Gastroenterologie și am primit medalia omagială «Geza Heteni». Cu această ocazie am primit onoranta invitație de a prezenta o conferință din domeniul pancreatologiei pe care am denumit-o «Shaping the future of pancreatology. The importance of an European Network». Tema conferinței a fost aleasă având în vedere preocuparea continuă din cadrul Institutului Clinic Fundeni (ICF) de îngrijire a pacienților cu afecțiuni pancreatice la standarde impuse de medicina bazată pe dovezi, prin colaborare interdisciplinară.”
În cadrul conferinței, prof. dr. Cristian Gheorghe a prezentat un scurt istoric al etapelor parcurse în ICF pentru constituirea unui Centru dedicat pacienților cu afecțiuni pancreatice, la standarde europene.
„Un asemenea Centru nu se poate constitui fără un nucleu cu expertiză în chirurgia pancreatică; menționez că numărul de pancreatectomii anuale efectuate în cadrul Institutului Clinic Fundeni în ultimii 15 ani este de aproximativ 150 – cele mai multe duodenopancreatectomii, urmate de pancreatectomii distale și pancreatectomii totale. Toți acești pacienți parcurg un riguros program de investigații conduse de echipa de gastroenterologi, cu sprijinul echipei de imagiști și anatomopatologi, și sunt discutați în cadrul ședințelor multidisciplinare săptămânale.”
Prof. dr. Cristian Gheorghe a făcut o trecere în revistă a celor mai importante date din domeniul său. În 2005 s-a constituit Societatea Română de Chirurgie Hepato-Bilio Pancreatică (HBP) și Transplant Hepatic, iar în 2013 au început cursurile pentru obținerea supraspecializarii în chirurgia HBP în Institutul Clinic Fundeni.
În 2012 a luat ființă Asociația Română pentru Patologie Pancreatică (APPR), al cărei congres anual, intitulat „Bucharest PancreatiFest”, se află anul acesta la ediția a XII-a.
„Numărul participanților la congres a crescut de la 50 la primele ediții la peste 200 în prezent. Odată cu creșterea interesului pentru studiul afecțiunilor pancreatice a crescut și numărul doctoranzilor cu teme de doctorat în domeniul pancreatologiei, iar o mare parte dintre aceștia au beneficiat de burse în Ungaria și în alte state europene, iar activitatea științifică s-a concretizat prin peste 50 de publicații în reviste de vârf”, a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe.
Un eveniment important a avut loc în anul 2018 lângă București, la Casa Vlăsia, ca parte a proiectului european „Pancreas 360°” și a proiectului Pancreas 2000, la care au participat 65 de tineri din 20 de țări europene; au fost cursuri, sesiuni video, discuții pentru proiecte de cercetare:
„Am avut onoarea să coordonez împreună cu Marhias Lohr, profesor de gastroenterologie la Institutul Karolinska din Stockholm această manifestare desfășurată prima dată în România, cu un comitet științific de 20 de pancreatologi europeni”.
Totodată, profesorul Cristian Gheorghe a ținut să sublinieze în declarațiile pe care le-a dat pentru „Viața Medicală” faptul că promotorul activității științifice de colaborare româno-maghiare este profesorul Peter Hegyi de la Universitatea Semmelweis Budapesta, invitat permanent din 2014 la „Bucharest PancreaticFest”.
„În anul 2022, Peter Hegyi a semnat un memorandum de colaborare științifică cu UMF Carol Davila, reprezentată de domnul rector prof. univ. dr. Viorel Jinga și cu ICF – Centrul pentru Medicină Translaționala (CEMT) pentru cerecetare fundamentală.”
În prezent, în cadrul Institutului Clinic Fundeni – CEMT și UMF „Carol Davila”, prin Spitalul Clinic Elias și Spitalul de Urgență Miliar „Carol Davila”, în colaborare cu unități medicale din Amsterdam, Copenhaga și Londra, se desfășoară un proiect educațional finanțat de Uniunea Europeană (grantul TRIP) pentru managementul și cercetarea fundamentală a afecțiunilor pancreatice neoplazice (obținerea de organoizi pancreatici), ne-a mai spus prof. dr. Cristian Gheorghe.
„Toate aceste aspecte au fost subliniate în cadrul conferinței de la Siofok (între 30 mai și 2 iunie 2024 – n.red.). Consider că acest eveniment și titlul obținut conferă o vizibilitate suplimentară Gastroenterologiei și instituțiilor academice și medicale din România, aducând în plus oportunitatea unei colaborări solide, extinse, permanente”, a conchis doctorul Cristian Gheorghe.
Reamintim că dr. Cristian Gheorghe este profesor de gastroenterologie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, șeful departamentului de Gastroenterologie și Endoscopie la Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe