Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE  »  CAMPANII

Primul sistem informatic destinat gestionării pacienților, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 2 martie 2021, ora 16:05

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti este primul spital public care a implementat un sistem informatic destinat gestionării pacienților, denumit MediWeb.

Astfel, toate informaţiile pe care medicii le înregistrau manual sunt preluate acum de această aplicație.

MediWeb, aplicația care crește gradul de digitalizare a actului medical, a fost lansată în vara anului 2018, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. Aceasta este disponibilă pentru secțiile de Ortopedie și Chirurgie.

MediWeb

Conf. dr. Alexandru Ulici, managerul spitalului, spune că sistemul informatic spitalicesc MediWeb a fost dezvoltat cu sprijinul medicului specialist în ortopedie pediatrică din cadrul unității, Alexandru Herdea, care la vremea respectivă era rezident.

„Aplicația a pornit de la nevoia de a gestiona mai bine pacienții. Adresabilitatea este foarte mare, cel puțin în ceea ce privește ortopedia pediatrică. (...) Inițial am încercat să mai deschidem un cabinet de consultație, dar am observat că numărul pacienților nu s-a înjumătățit, ci pur și simplu s-a dublat. Ca urmare, sistemul analogic nu mai putea fi suficient pentru a gestiona un număr atât de mare de pacienți pentru un spațiu destul de mic și de restrâns, fără posibilitatea unor programări în timp real”, a explicat, pentru Viața Medicală, conf. dr. Alexandru Ulici.

MediWeb ajută la o bună organizare internă și faciliteazpă gestionarea integrată a informațiilor specifice circuitului pe care pacienții trebuie să-l urmeze în spital.

aplicatie 12

„Aplicația reușește să gestioneze toți pacienții care i se adresează, în sensul că îi repartizează pe cabinete, arată unde trebuie să meargă pacientul când are nevoie de o radiografie, de gips sau de sala de pansamente. Are interfața făcută să colaboreze cu sistemul de internare al pacienților, astfel încât să transfere date dintr-o parte în alta”, a adăugat managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

Pe lângă utilitatea în relația cu pacientul, MediWeb permite o evidență a numărului de persoane care au beneficiat de serviciile medicale și oferă informații actualizate, ceea ce contribuie la realizarea de statistici care pot fi folosite și pentru cercetări medicale.

„Acest sistem oferă posibilitatea de a face și o statistică foarte utilă în cercetare, asupra diagnosticelor și asupra evoluției pacienților”, a mai menționat conf. dr. Alexandru Ulici.

Cum funcționează MediWeb

Pacienții care vin își introduc datele personale într-o consolă. Astfel, primesc informații despre consultație: numele medicilor, programul acestora, cabinetul în care trebuie să meargă.

Managerul spitalului a precizat că acum, suplimentar, și triajul este conectat la acest sistem.

triajul

De asemenea, conf. dr. Alexandru Ulici a subliniat că este important ca pacientul să ajungă la medicul la care a mai fost anterior, dacă este cazul.

„Pacientul își introduce datele de identificare, bifează dacă este urgență, dacă este primul consult sau dacă vine la control. (...) Este foarte eficient să urmărești un pacient pe care nu l-ai văzut prima oară. Pentru că, dacă el vine la control la tine, tu fiind alt medic, e ca și cum pacientul este nou. Practic, trebuie să o iei de la capăt și să reiei toți pașii de diagnostic care au fost deja făcuți anterior”, a explicat managerul spitalului.

Deasupra fiecărui cabinet există monitoare pe care pacientul își vede numele și este invitat să intre când îi vine rândul. Medicul a menționat că, în momentul în care se înregistrează în consolă, pacientul deja semnează, prin acceptul de a merge mai departe, formularul de GDPR.

Potrivit lui, sistemul este ușor de folosit de către orice pacient, cu aparținători cu diferite grade de educație. De asemenea, Mediweb este folosit și de medici, indiferent de vârstă:

„Evoluția nu anulează ceea ce s-a întâmplat anterior. Evoluția vine să îmbunătățească ceea ce aveam deja. Însă nu putem exclude o istorie întreagă doar pentru că a apărut ceva nou”.

aplicatie spital

Soluţia dezvoltată nu a fost oferită altor unități medicale, deoarece este adaptată nevoilor privind organizarea și funcționarea Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

„Nu știu dacă o pot avea și alte spitale, pentru că marele merit al acestei aplicații este că persoana care a dezvoltat-o lucrează la noi și a putut să-i rezolve în timp real bugurile. Ea a pornit într-un fel și acum este mult mai dezvoltată. (...) Inițial avea o structură foarte simplă, conținea doar numele pacientului și numele medicului, iar acum prezintă o complexitate mai mare – având tot felul de butoane. Sigur că o persoană care ar învăța cum să o facă ar putea să o dezvolte și să o adapteze pentru orice alt spital, dar modelul Grigore Alexandrescu nu poate fi luat și folosit”, a adăugat conf. dr. Alexandru Ulici.

Etichete: MediWeb sectie de ortopedie sistem informatic gestionarea pacientilor

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.