Newsflash
ACTUALITATE Știri

Centrele sociale destinate persoanelor cu dizabilități au personal insuficient și slab pregătit

de Magdalena Tănăsescu - iun. 29 2023
 Centrele sociale destinate persoanelor cu dizabilități au personal insuficient și slab pregătit

În centrele unde se practică forme de contenționare există un tipar replicativ construit din probleme și lipsuri de bază, cele mai importante fiind lipsa personalului de specialitate și instruirea slabă a angajaților.

Concluziile au fost exprimate în cadrul evenimentului intitulat “Contenționarea persoanelor cu dizabilități – o încălcare a drepturilor omului”, care a fost organizat pe 29 iunie de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senat, în parteneriat cu Consiliul de Monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități. 

Inițiativa organizării acestei dezbateri a avut ca punct de plecare situațiile de contenționare fizică și chimică găsite de inspectorii Consiliului de Monitorizare în centrele sociale destinate persoanelor cu dizabilități. 

Beneficiarii din centrele pentru persoane cu dizabilități sunt victime ale unei probleme de sistem, în ansamblul lui. Fiecare dintre noi, prin instituțiile pe care le reprezentăm și prin rolul acestor instituții la nivel național, suntem singura șansa pentru a opri aceste practici de contenționare care datează din perioada în care lipitorile erau folosite pentru a trata boli de la hipertensiunea arterială până la apendicită. Din fericire de lipitori am scăpat. Poate că acum a venit rândul contenționărilor folosite ca gest de prima intenție în prea multe situații”, a declarat Gabriel Botnariu, președintele Consiliului de Monitorizare, într-un comunicat transmis redacției. 

Inspectorii au descoperit că la Centrul de Abilitare și Reabilitare Vâlcelele din Călărași se practică contenționarea fizică (cămașă de forță) și chimică (diazepam și haloperidol), cât și izolarea. Actele medicale și Registrul Măsurilor de Izolare și Contenționare indică aplicarea contenționării în cazul a 7 rezidenți. 

De asemenea, la Centrul de Abilitare și Reabilitare Oltenița, tot din județul Călărași, se practică, la recomandarea medicului psihiatru angajat, contenționarea fizică și chimică. La momentul vizitei, niciun tânăr nu era contenționat fizic, dar echipei i s-au prezentat materialele de contenție fizică (chingi și cămașă de forță) care aveau urme de utilizare. Asistenta medicală și personalul de serviciu au confirmat aplicarea contenționării fizice.

Situații similare au fost descoperite și la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Brâncovenești, județul Mureș, dar și la Centrul din Țuicani, județul Dâmbovița. 

Potrivit prevederilor Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, orice fel de privare de libertate pe motiv de dizabilitate a unei persoanei este discriminatorie, arbitrară și constituie o încălcare a Articolului 14 din acest document. Cu toate acestea, există State Părți ale Convenției care au încă legislație, inclusiv privind sănătatea mintală, care permit privarea de libertate a persoanelor cu dizabilități pe baza deficiențelor lor reale și percepute, dacă acestea sunt considerate a fi un pericol pentru ele însele sau pentru alții. Unul dintre aceste state este și România”, se mai spune în comunicat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe