Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Ceasurile inteligente, de ajutor în detectarea precoce a COVID-19

de Florentina Ionescu - aug. 27 2020
Ceasurile inteligente, de ajutor în detectarea precoce a COVID-19

Pentru oamenii de știință de la Duke University, infecțiile cu virusul SARS-CoV-2 din statul Washington, din SUA, au fost factorul care a declanșat inițierea unui nou studiu, intitulat COVIDentify.

Potrivit medicalxpress.com, Jessilyn Dunn, profesor asistent la Departmentele de Inginerie Biomedicală și Biostatistică și Bioinformatică în cadrul Duke University, a inițiat un studiu nou la începutul lunii aprilie a acestui an, în parteneriat cu alți oameni de știință de la această universitate.

smartwatch-ceas inteligent depistare precoce covid-19 studiu

Pentru acest studiu, cercetătorii au colectat date fiziologice de la ceasurile persoanele care utilizează ceasuri inteligente (așa-numitele smartwatch) și telefoane inteligente, analizând apoi aceste informații pentru a determina dacă datele pot fi folosite apoi pentru a indica dacă utilizatorul este infectat cu virusul care cauzează COVID-19 și cât de severă ar putea să devină această infecție.

Informațiile sunt colectate direct de la ceasurile inteligente sau de la brățările inteligente (de tipul fitness tracker), precum și prin intermediul unor chestionare zilnice online pe care utilizatorii trebuie să le completeze printr-o aplicație instalată pe smartphone-ul lor.

Despre COVIDentify

Echipa de cercetători a început să recruteze participanții prin intermediul site-ului COVIDentify și a înrolat peste 5.500 de oameni până în august 2020, potrivit sursei citate. Participanții la studiu vor completa un chestionar scurt, în fiecare zi, și vor contribui cu informații despre staera lor de sănătate, cum ar fi ritmul cardiac și activitatea fizică monitorizată, informații oferite de ceasurile și de brățările inteligente pe care aceștia le poartă.

În spatele întregului proces de studiu, echipa care coordonează COVIDentify lucreză constant pentru a aduna toate informațiile de la dispozitivele electronice pe care le poartă participanții la mână și folosesc algoritmi pentru detectarea bolii, pentru a recunoaște mai bine COVID-19 din datele colectate de la persoanele înrolate.

Cercetătorii vor să înțeleagă cum funcționează virusul SARS-CoV-2, iar în același timp, ei dezvoltă noi aplicații și înearcă să extindă dimensiunile studiului.

Jessilyn Dunn a mai fost implicată în studii asemănătoare și a lucrat cu ceasuri inteligente și cu brățări de fitness pentru a detecta boala Lyme, gripa și alte boli care cauzează un răspuns inflamator în organism.

Referitor la studiile ei anterioare, în ceea ce privește depistarea gripei și a bolii Lyme, profesorul Jessilyn Dunn a declarat:

„cu algoritmii pe care i-am dezvoltat, am putea să spunem de fapt că persoanele s-au îmbolnăvit, de regulă, undeva între 72 de ore și 48 de ore înainte de a raporta că s-au simțit rău. Au existat unele semne evidente pe ceasurile lor inteligente”, cum ar fi ritmul cardiac ridicat.

Însă rămâne de văzut cât de bine ar putea acești algoritmi să detecteze COVID-19, o boală destul de nouă și prea puțin înțeleasă în prezent. Însă un alt cercetător care face parte din echipa COVIDentify este de părere că monitorizarea stării de sănătate a oamenilor cu acest gen de dispozitive inteligente – numite și wearables – va duce la o mai bună înțelegere a mecanismelor bolii COVID-19.

Informațiile colectate de ei variază de la un dispozitiv la altul, însă senzorii din ceasurile inteligente și din brățările de fitness pot înregistra temperatura pielii, ritmul cardiac, mișcarea, informații despre calitatea somnului și multe alte detalii.

„Dacă putem înțelege care senzori ar putea contribui mai mult la descoperirile noastre, la aflarea informațiilor ce arată dacă cineva va avea sau nu simptome minore, în comparație cu o reacție mai gravă, atunci putem descoperi mult mai multe despre complexitatea bolii”, a declarat Brinnae Bent, candidat doctoral în inginerie biomedicală, care face parte din echipa de cercetători a COVIDentify.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe