Un dispozitiv inspirat de anatomia lipitorilor ar putea deveni o nouă metodă de recoltare a sângelui, mai blândă decât actuala tehnică de prelevare.
Plecând de la ideea că multor persoane le este frică de ace, mai ales într-un context cum este mediul spitalicesc, oamenii de știinţă au dezvoltat un nou dispozitiv pentru colectarea sângelui. Acesta este inspirat de anatomia lipitorilor, iar datorită noii metode probele de sânge pot fi recoltate fără a necesita un ac lung.
Cercetătorii de la Universitatea ETH Zürich și-au îndreptat atenţia către această clasă de viermi cu corpul segmentat. Creaturile aderă foarte bine la suprafaţa pielii gazdei prin intermediul gurilor asemănătoare unor ventuze. Penetrează pielea cu ajutorul dinţilor extrem de ascuţiţi de la nivelul acestor guri, apoi creează o presiune negativă, ceea ce duce la extragerea sângelui.
Cercetătorii au creat dispozitive de forma unor mici ventuze de silicon care aderă pe pielea pacientului, pe partea superioară a braţului. Aceste ventuze sunt comprimate, apoi sunt lăsate să-și facă treaba. Dispozitivul are o zonă circulară cu microace din oţel inoxidabil, lungi de doar 2 mm, care penetrează stratul superior al pielii, fără ca persoana să simtă durere.
Pe măsură ce ventuza comprimată începe să revină la forma iniţială, ea creează în interior o presiune negativă. Datorită acestei presiuni, sângele din vasele capilare ale pielii extravazează. El este apoi colectat într-un rezervor integrat care conţine un anticoagulant, pentru ca proba să rămână în stare lichidă.
Prototipul ventuzei nu poate extrage o cantitate la fel de mare de sânge precum în cazul folosirii unui ac clasic. Dar chiar și așa, sângele recoltat cu ajutorul ventuzei este suficient pentru o paletă largă de teste. Mai multe detalii găsiţi într-o lucrare publicată recent în jurnalul Advanced Science*.
*https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/advs.202308809
https://newatlas.com/medical/leech-inspired-such-cup-blood-sampling/
Foto: Zoratto et al., Advanced Science 2024
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe