Newsflash
Internaționale

Ce valori ar trebui să aibă hemoglobina glicozilată pentru a preveni AVC și IM

de Florentina Ionescu - oct. 6 2021
Ce valori ar trebui să aibă hemoglobina glicozilată pentru a preveni AVC și IM

Experții din Academia Americană de Neurologie arată care sunt valorile ideale pe care ar trebui să le atingă HbA1c pentru a preveni recurența unui accident vascular cerebral (AVC) și unui infarct miocardic (IM).

Controlul glicemic a fost întotdeauna important pentru pacienții cu diabet atunci când este vorba despre prevenirea unui AVC. Dar un studiu nou a descoperit că, în cazul pacienților cu diabet care au avut deja un AVC, există o țintă ideală a glicemiei pentru a scădea riscul de a suferi mai târziu diferite tipuri de boli vasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic.

diabet hemoglobina glicozilata risc de avc si infarct miocardic
Fotografie creată de Klaus Nielsen, de la Pexels

Cercetarea a fost publicată în 29 septembrie, în numărul online al revistei „Neurology”, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie, scrie medicalxpress.com.

„Știm că diagnosticul de diabet poate fi asociat cu un risc ridicat de a suferi primul AVC. Dar rezultatele noastre indică faptul că există un nivel optim al glucozei serice care ar putea să înceapă să reducă la minimum riscul de a suferi un al doilea AVC, un alt infarct miocardic sau alte probleme vasculare, iar acest interval este între 6,8% și 7,0%”, a declarat autorul studiului, dr. Moon-Ku Han, de la Seoul National University College of Medicine din Coreea de Sud, făcând referire la intervalul în care ar trebui să se situeze valorile hemoglobinei glicozilate (HbA1c).

În acest studiu au fost înrolați 18.567 de pacienți cu diabet, cu vârsta medie de 70 de ani. Toți participanții au fost internați în spital pentru un AVC ischemic, care este cauzat de un cheag de sânge.

După internare, cercetătorii au folosit testul de sânge pentru a determina valoarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c), pentru a determina valorile medii ale glicemiei în ultimele două sau trei luni. Acest test măsoară procentajul proteinelor hemoglobinei din sânge care sunt învelite în glucoză. Un nivel sub 5,7% este considerat normal; 6,7% sau peste acest prag indică, în general, diabet. Participanții au avut, în medie, o hemoglobină glicozilată (HbA1c) de 7,5%.

Cercetătorii au urmărit pacienții după o perioadă de un an, pentru a afla dacă a fost vorba despre o asociere între valorile HbA1c și riscul de a suferi un alt AVC, un alt infarct miocardic sau risc de deces de pe urma acestor evenimente sau din alte cauze vasculare.

Dintre toți participanții, 1437 sau aproximativ 8% dintre ei au avut un infarct miocardic sau au decedat din cauza unei boli vasculare în decurs de un an de la începerea studiului, iar 954 dintre participanți (adică 5%) au avut un alt AVC.

Studiul a scos la iveală că persoanele internate în spital cu valori ale HbA1c peste 6,8% și până la 7,0% au avut un risc crescut de a suferi un alt eveniment vascular, precum infarctul miocardic, precum și riscul crescut de a avea un alt AVC.

Cercetătorii au descoperit că riscul pacienților de a suferi un infarct miocardic sau de boli vasculare similare a fost cu 27% mai mare atunci când au fost internați în spital cu valori ale HbA1c de peste 7,0%, în comparație cu acei pacienți care au fost internați în spital având valori ale hemoglobinei glicozilate sub 6,5%.

În plus, riscul pacienților de a suferi un alt AVC a fost cu 28% mai mare atunci când au fost internați în spital cu valori ale hemoglobinei glicozilate de peste 7,0%, în comparație cu acei pacienți care aveau HbA1c cu valori sub 6,5%.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe