Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Tratament cu anticorpi monoclonali reușește să prevină diabetul de tip 1

de Florentina Ionescu - mai 30 2024
Tratament cu anticorpi monoclonali reușește să prevină diabetul de tip 1

Un medicament experimental pe bază de anticorpi a reușit să prevină debutul diabetului.

Oamenii de știință au dezvoltat recent un nou medicament promițător care ar putea preveni și chiar ar putea schimba total debutul diabetului zaharat de tip 1, scrie New Atlas. Medicamentul experimental cu anticorpi monoclonali acționează precum un scut pentru a proteja celulele ce secretă insulină împotriva distrugerii. Tratamentul acesta ar putea chiar să extindă durata de viață a acestor celule în anumite cazuri. 

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, cu alte cuvinte sistemul imunitar al pacientului începe să atace celulele beta pancreatice. Aceste celule sunt importante, ele fiind implicate în producția de insulină. Fără insulină, organismul pacientului nu poate regla nivelul glucozei din sânge. Dar în cadrul unui studiu nou, cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine au descoperit o potențială nouă modalitate de a preveni debutul diabetului de tip 1 sau chiar de a întoarce boala din cursul ei „normal”, aducând diabetul în stadii incipiente. 

Cunoscut sub numele de mAb43, noul medicament este de fapt un anticorp monoclonal, o terapie experimentală care pare să fie promițătoare împotriva unei palete largi de boli, scrie sursa menționată. 

Anticorpii sunt proteine care se atașează de anumite celule, de obicei patogeni din exterior, pentru a le elimina din corp. Anticorpii monoclonali sunt special concepuți pentru a lupta împotriva unei ținte, ei sunt administrați pacientului ca un răspuns rapid la o boală acută, ca de exemplu o infecție. În acest caz, anticorpii au fost special concepuți pentru a ascunde celulele pancreatice de sistemul imunitar, astfel că nu îl ajută să le atace. 

Anticorpul mAb43 se leagă de o mică proteină care se găsește pe suprafața celulelor beta pancreatice, apoi acționează ca „un scut sau ca o pelerină” pentru a le ascunde, iar asttfel celulele sistemului imunitar nu mai atacă celulele beta. Când este administrat în mod regulat, acest tratament pare să protejeze celulele beta pancreatice, iar prin extensie, protejează capacitatea pacientului de a produce insulină. Chiar dacă s-a petrecut deja o afectare a acestor celule, „scutul” le dă ocazia celulelor beta pancreatice să ia o pauză și le permite să se regenereze. 

Studiu pe 64 de șoareci 

Cercetătorii au testat tratamentul pe 64 de șoareci care au fost crescuți astfel încât să aibă predispoziția de a dezvolta diabet de tip 1. La vârsta de 10 săptămâni, șoarecii au început să fie ținuți pe un regim ce consta din doze săptămânale de injecții cu mAb43. Iar după 35 de săptămâni de tratament, toți șoarecii erau considerați non-diabetici. 

Interesant este faptul că un șoarece a dezvoltat boala doar temporar, după ce a prezentat semne incipiente de diabet de tip 1 înainte să înceapă tratamentul cu anticorpul menționat. Dar a fost non-diabetic până la momentul în care studiul a ajuns cu șoarecii în săptămâna 35 de tratament, sugerând astfel că tratamentul poate însemna un revers al diabetului atunci când boala este prinsă în stadiile incipiente. 

Toți șoarecii la care s-a administrat anticorpul mAb43 erau în viață până la sfârșitul experimentului, adică după o perioadă de 75 de săptămâni. În comparație cu șoarecii din grupul de control, aceștia au trăit mai mult. Cei din grupul de control, care erau predispuși la diabet, nu au primit medicamentul experimental și au trăit doar pe o perioadă cuprinsă între 18 și 40 de săptămâni. 

Mai mult, echipa de cercetători a descoperit că după ce șoarecii au început tratamentul cu anticorpul monoclonal, celulele sistemului imunitar s-au retras din lupta împotriva celulelor beta pancreatice, iar inflamația din zonă s-a redus. Celulele beta pancreatice au început chiar să se reproducă, chiar dacă într-un ritm lent.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-illustration/pancreas-producing-insulin-hormone-conceptual-image-1256496928
Pancreasul produce hormonul numit insulină

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe