Newsflash
Internaționale

Ce beneficii are arta văzută în mediul online

de Florentina Ionescu - iul. 11 2022
Ce beneficii are arta văzută în mediul online

Poate pare greu de crezut, însă atunci când admirați opere de artă în online, acest lucru vă poate îmbunătăți starea de bine.

Atunci când vizitați galeriile de artă și muzeele pentru a admira opere de artă, această acțiune poate avea efecte puternice asupra stării de spirit, asupra stresului și a bunăstării individului. Însă este oare valabil acest lucru și atunci când priviți arta într-un spațiu digital?

arta in online beneficii
Fotografie de la Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tehnologie-ecran-spa-iu-de-lucru-spa-iu-de-scris-5877663/

 

Un studiu nou realizat de psihologii conduși de MacKenzie Trupp și de Matthew Pelowski a investigat dacă vizualizarea artei în online are acest efect, scrie medicalxpress.com. Concluzia lor: o vizită scurtă, chiar și de trei minute, într-o zonă cu artă online sau într-o expoziție culturală în online arată efecte pozitive semnificative asupra bunăstării individuale.

În timpul primului val al pandemiei de COVID-19, muzeele digitale și galeriile online de artă au ajuns în centrul atenției publicului. Acest lucru a avut două efecte: în primul rând, arta și obiectele culturale au putut fi accesate de pe canapelele cetățenilor din întreaga lume; în al doilea rând, arta a avut oportunitatea de a ajunge la un public mult mai larg decât înainte, arată sursa citată.

În ultimul deceniu, oamenii de știință au condus numeroase studii și cercetări demonstrând că arta poate avea un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării. Cu toate acestea, nu se știa până acum dacă aceste efecte ar putea fi simțite și dacă admirăm artă pe internet.

În cadrul unui studiu nou publicat în revista „Frontiers in Psychology”, MacKenzie Trupp și Matthew Pelowski din cadrul grupului de cercetare „Arts and Research on Transformation of Individuals and Society”, alături de colegii lor de la Department of Psychology și cei de la Max Planck Institute for Psycholinguistics, au rugat participanții să viziteze expozițiile de artă accesibile prin intermediul telefoanelor inteligente, tabletelor și computerelor. Înainte și după vizită, au fost măsurate starea psihologică și bunăstarea, pentru a determina măsura în care vizualizarea operelor de artă ar putea fi benefică pentru ei.

Rezultatele au arătat că inclusiv admirarea scurtă a operelor de artă poate avea efecte semnificative, ducând la scăderea stărilor negative ale dispoziției, scăderea anxietății și a singurătății, precum și la o stare mai bună la nivel mintal.

Aceste rezultate au fost comparabile cu alte intervenții, cum ar fi experiențele în natură și vizitele făcute în persoană în galeriile de artă.

Până se vor face mai multe investigații în acest sens, experiențele personale subiective ale indivizilor au devenit un aspect important pe care cercetătorii l-au luat în considerare.

Echipa de cercetători a descoperit că, cu cât oamenii au considerat arta mai frumoasă ori mai plină de înțeles, cu atât au avut mai multe sentimente pozitive în timp ce au privit acele obiecte de artă și cu atât mai mare a fost beneficiul.

Aceste rezultate demonstrează că vizualizarea operelor de artă în online, chiar și pentru scurte momente, poate îmbunătăți și susține sănătatea mintală. În plus, acest studiu pune accentul pe intervențiile prin artă, o recomandare care poate fi implementată în anumite locuri. Acest studiu deschide noi căi pentru cercetări și aplicații mai aprofundate în spații cum ar fi sălile de așteptare, spitalele și zonele rurale unde accesul la artă este limitat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe