MNAR găzduiește două expoziţii inedite, dedicate artiștilor Mircia Dumitrescu și Henry Moore.
Atunci când un destin artistic ajunge să numere multe decade de activitate susţinută, încununate cu recunoașteri ale originalităţii și valorii, vine o vreme când încep să apară marile priviri retrospective. Acestea oferă publicului ocazia unei înţelegeri mai profunde a filosofiei creative și a universului spiritual ale celui care a dus la nașterea fiecărei serii de lucrări.
Parterul Galeriei Naţionale a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) găzduiește, până la 30 ianuarie 2022, ampla expoziţie „Perspective”, care închide ciclul de expoziţii personale pe care Mircia Dumitrescu, grafician, sculptor, pictor, membru corespondent al Academiei Române, le-a oferit iubitorilor artei contemporane în anul în care a sărbătorit opt decenii de viaţă.
Cele două vaste săli, care găzduiesc un număr impresionant de lucrări, ne permit imersiunea într-o lume dominată, pe de o parte, de reprezentări ale corpului uman, stilizat în manieră personală, elongată, alături de care regăsim și alte vieţuitoare și, pe de altă parte, de un univers mistic, religios, care impune meditaţie.
Avem ocazia de a răsfoi, cu grijă, o parte dintre caietele maestrului, cu grafică așternută pe hârtie lucrată manual, și de a ne plimba, la propriu, printre sculpturile sale în bronz și lemn. Relaţia privilegiată pe care Mircia Dumitrescu a avut-o cu scriitori este marcată atât prin portretele în lemn ale lui Mircea Eliade, Eugène Ionesco, Emil Cioran, Fernando Pessoa, dar mai ales prin ilustraţiile unui excepţional volum bibliofil cu versuri ale
lui Nichita Stănescu.
Traversând curtea de onoare a MNAR, aproape de intrarea în Galeria de Artă Europeană, ne iese în cale sculptura „Încleștare”, aparţinând artistului britanic Henry Moore (1898-1986).
Prezenţa acestei lucrări în patrimoniul muzeului de la București, precum și esenţa creaţiei acestui sculptor longeviv pot fi înţelese vizitând interesanta expoziţie documentară deschisă până la 6 februarie a.c. în Sălile Kretzulescu ale MNAR, intitulată „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean”.
În plin Război Rece, între anii 1966-1967, sub organizarea Consiliului Britanic (British Council), a fost itinerată o expoziţie de sculptură și desene ale lui Henry Moore, acoperind patru decenii de creaţie artistică (1924-1964). Aceasta a reprezentat un eveniment fără precedent pentru viaţa culturală de după 1945 a ţărilor din blocul comunist.
Expoziţia de faţă, rod al unui proiect colectiv de cercetare, iniţiat de istoricii de artă Alina Șerban (București), Daniel Véri (Budapesta) și Lujza Kotočová (Praga), analizează tocmai impactul avut de aceste manifestări, prin explorarea documentelor și fotografiilor de arhivă, dar și prin interviuri cu personalităţi din România, Cehia (Cehoslovacia pe atunci) și Ungaria, care au participat la expoziţia din anii ’60.
Astfel se explică și achiziţia sculpturii „Încleștare”, deja amintită, precum și posibilitatea pe care artiștii estici au avut-o, ulterior, de a expune la Londra. Demersul actual reprezintă o abordare inedită a istoriei recente și a modului în care relaţiile culturale puteau, chiar și în perioade dificile, să se ridice deasupra tensiunilor de ordin politic.
Citiți și: Expresii artistice ale Orientului Mijlociu
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe