Newsflash
ACTUALITATE Știri

Cancerul poate fi descoperit în stadiu incipient, prin utilizarea tehnicii de fragmentare a ADN-ului

de Magdalena Tănăsescu - iul. 11 2023
Cancerul poate fi descoperit în stadiu incipient, prin utilizarea tehnicii de fragmentare a ADN-ului

Domeniul oncologiei se află într-o continuă transformare, iar boala canceroasă poate fi descoperită acum în stadiu incipient, folosind fragmentarea ADN-ului atât în sânge, cât și pe tot parcursul vieții persoanei.

Afirmația a fost făcută de prof. dr. Victor E. Velculescu, în cadrul Conferinței „Dezvoltarea Genomicii și Impactul în Oncologie”, desfășurată în Amfiteatrul George Emil Palade al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

 

„Suntem într-o adevărată revoluție astăzi în genomică, nu numai pentru a înțelege cancerul, dar și pentru a înțelege aceste descoperiri pentru dezvoltarea de noi terapii împotriva cancerului și pentru implementarea unor noi metode de identificare a cancerului. Am dezvoltat noi metodologii pentru a descoperi cancerul incipient, folosind fragmentarea ADN-ului atât în sânge, cât și pe tot parcursul vieții persoanei”, a precizat prof. dr. Velculescu.

 

Genomica este disciplina care se ocupă cu studiul structurii, funcției și evoluției genomului uman. Această ramură a științei a făcut posibilă analizarea detaliată a ADN-ului și a modificărilor genetice asociate cancerului. Prin identificarea anumitor mutații genetice specifice, medicii oncologi pot determina predispoziția unei persoane la dezvoltarea cancerului și pot adapta tratamentul în funcție de aceste informații.

Totodată, genomica are un impact semnificativ și în domeniul prevenției și depistării precoce a cancerului. Studiile genetice pot identifica genele asociate cu un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Aceste informații pot fi utilizate pentru a determina protocoale personalizate de screening și pentru a recomanda măsuri de prevenție adaptate riscului individual.

Victor E. Velculescu este profesor de oncologie, patologie, medicină și medicină genetică și co-director al Programului de Genetică și Epigenetică a Cancerului din Centrul Comprehensiv de Cancer Sidney Kimmel, din cadrul Universității de Medicină „Johns Hopkins”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe