Newsflash
CAMPANII

Dr. Sandra Alexiu: „Vaccinul gripal este sigur”

de Florentina Ionescu - oct. 18 2021
Dr. Sandra Alexiu: „Vaccinul gripal este sigur”

Luna aceasta a demarat campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătății – MS. Așa că ne-am propus să aflăm de la președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov de ce este importantă vaccinarea antigripală pentru adulții sănătoși și dacă vaccinul împotriva COVID-19 poate fi administrat simultan cu vaccinul gripal.

Am stat de vorbă la începutul lunii octombrie cu dr. Sandra Alexiu (foto), președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov (AMF-B), medic primar MF, instructor formator medicina familiei și, totodată, consultant medical pentru platforma de e-learning a Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF). 

dr sandra alexiu

Vaccinarea antigripală este singura soluție pentru evitarea îmbolnăvirii grave și pentru dezvoltarea imunității în cazul gripei sezoniere, iar după cum a explicat medicul Sandra Alexiu, medicii de familie recomandă vaccinarea antigripală pentru oricine „pentru că, uneori, gripa poate să determine forme severe chiar la persoane perfect sănătoase”.

Așadar, un punct de plecare pentru discuția noastră a fost faptul că există anumite grupe de persoane care au un risc mai mare de a face forme grave de gripă și de a face complicații de pe urma gripei.

Grupele de risc pentru gripă se stabilesc de Organizația Mondială a Sănătății și sunt, în general, aceleași în fiecare an, iar țările adoptă aceeași clasificare, cu foarte mici excepții, a explicat dr. Sandra Alexiu, precizând că România ia în considerare aceleași grupe de risc:

  • Copiii care sunt până la vârsta de 5 ani;
  • Pacienții peste vârsta de 65 de ani;
  • Pacienții de orice vârstă care au anumite boli cronice și boli care scad imunitatea și predispun la forme grave, de exemplu: boli cardiovasculare, boli respiratorii cronice, diabet zaharat, bolile renale cronice ș.a.m.d.;
  • Personalul medico-sanitar – aici se încadrează toate echipele medicale, și personalul din ambulatoriu, și din spitale,
  • Persoanele din anumite centre de rezidență, căminele de bătrâni, centrele de refugiați, „acolo unde există o aglomerare, colective în care se poate răspândi mai ușor gripa”, punctează medicul. 

Este bine ca grupele de risc să fie cunoscute, pentru că în funcție de estimări, pentru cei care sunt din gripele de risc, statul român face comandă de vaccin gripal și aduce un număr de doze pe care le distribuie gratuit, a mai spus președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov. 

gripa simptome interviu cu dr sandra alexiu
Fotografie creată de Polina Tankilevitch, de la Pexels

Ce complicații pot să apară în gripă

Persoanele care fac gripă sezonieră pot dezvolta, în anumite situații, complicații, iar uneori acestea pot duce inclusiv la deces.

„Gripa este o afecțiune care acționează la nivel general. Ea este produsă de un virus care poate să aibă efecte generale, printr-un efect de invazivitate. Adică este un efect care are loc la nivelul întregului organism. Chiar și pneumonia produsă de virusul gripal poate să determine forme grave [de boală], și dacă aceste forme sunt invazive, pot da complicații serioase, care pot duce imediat la insuficiență respiratorie și la deces”, a declarat dr. Sandra Alexiu pentru Viața Medicală.

Totodată, aceasta a subliniat că există și forme care afectează zona cerebrală, pentru că la unii pacienți pot fi depistate anumite encefalite, la unii pot apărea suprainfecțiile bacteriene, „dacă peste o infecție gripală, de exemplu, se suprapune și o infecție bacteriană, se poate ajunge până la complicații grave și din nou vorbim de deces aici”.

Însă, fără îndoială, atrage atenția președintele AMFB, cea mai importantă formă de riscuri în cazul gripei este infecția pulmonară – pneumonia de tip gripal – care este o formă gravă de afectare a plămânului și care poate duce la insuficiență respiratorie foarte repede:

„Insuficiență respiratorie înseamnă că plămânul nu mai poate face oxigenarea sângelui și că nu se mai poate asigura oxigenarea fiecărei celule, hrănirea fiecărei celule”.

Rolul medicilor de familie în campania de vaccinare 

În general, spune medicul de familie Sandra Alexiu, la pacienții săi care sunt deja obișnuiți să se vaccineze împotriva gripei și care fac lucrul acesta de mult timp – deci vin la cabinetul său în fiecare an pentru a se vaccina antigripal – nu este vorba de o ezitare.

Ba chiar mulți dintre ei se interesează dacă medicul a primit vaccinul gripal de la Ministerul Sănătății „pentru că ei sunt obișnuiți și știu că, făcând parte din grupele de risc, beneficiază de vaccinare antigripală gratuită”.

„Numărul lor este aproximativ constant, și un foarte mare merit aici se datorează felului în care și noi, medicii de familie, am dus această campanie în fiecare an și faptului că s-a spus deseori și în presă, în fiecare an, în preajma toamnei, că urmează să înceapă vaccinarea antigripală, și pentru că Statul român pune la dispoziția pacienților aflați la risc acel vaccin [gripal] în dozele estimate”, a adăugat președintele AMF-B.

Din păcate, în țara noastră, acoperirea vaccinală în ceea ce privește gripa nu ajunge la proporția optimă recomandată de specialiști, iar dr. Sandra Alexiu ne explică și care este media în acest sens:

„În mod normal, se consideră că putem să protejăm foarte bine populația contra gripei dacă reușim să facem o acoperire vaccinală de aproximativ 70% din populația eligibilă, adică din populația care se găsește la risc. Dar în realitate, în România cifrele acestea nu s-au atins niciodată, noi reușim să vaccinăm aproximativ 8% din populația eligibilă, în medie”.

Tratament pentru simptomele gripei

Medicul de familie a punctat, în încheierea discuției noastre, că populația româniei ar trebui să rețină că, în fiecare an, Ministerul Sănătății asigură un număr de doze pentru populația eligibilă, adică pentru acele persoane care sunt predispuse la a face forme grave de gripă.

În fiecare an sunt asigurate dozele gratuite de vaccin gripal, prin Programul Național de Imunizare, iar aici ea face referire la persoanele care se află în grupele de risc descrise mai sus.

„Ei trebuie să știe că vaccinul gripal este sigur și că nu există un tratament, în prezent, care să trateze gripa. Sunt câteva medicamente disponibile pe piață. Ele sunt folosite mai ales pentru a scădea simptomele de gripă și pentru a asigura un confort al pacientului în situația în care debutează gripa, dar nu există un tratament anume care să omoare virusul gripal. Singura soluție, în această situație, ca să prevenim formele grave și complicațiile gripei, este să ne vaccinăm”, a conchis președintele AMF-B.

Dr. Sandra Alexiu a amintit că vaccinul gripal se găsește în farmacii și în cabinetele medicilor de familie începând de la jumătatea lunii octombrie. Iar după această dată, este esențial ca pacienții (mai ales cei care fac parte din grupele la risc) să știe că trebuie să ia legătura cu medicul de familie și să îl întrebe dacă a sosit vaccinul gripal și să se programeze ulterior la vaccinare.

În încheiere, medicul a afirmat că vaccinul gripal poate fi administrat în apropiere sau la scurt timp după vaccinul împotriva COVID-19:

„Nu există niciun fel de restricție cu privire la asocierea celor două vaccinuri. Pot fi făcute împreună, în aceeași zi, dar în două locuri diferite. Sau pot fi făcute la distanță de orice interval de timp unul de celălalt. Nu există contraindicații în acest sens”. 

Important 

Se estimează că, în Uniunea Europeană, vaccinarea antigripală poate salva peste 37.000 de vieți și poate economisi 332 milioane euro în fiecare sezon gripal.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe