Newsflash
OPINII

Vaccinul gripal din 2023

de Dr. Valentin PANTEA - oct. 6 2023
Vaccinul gripal din 2023

Începând cu toamna aceasta, modul de distribuţie în teritoriu a vaccinului gripal se modifică substanţial.

Dacă până acum medicul de familie primea de la DSP vaccinul gripal (VG) – de regulă în două tranșe – și îl păstra și administra la el în cabinet, din această toamnă farmaciile vor fi cele care vor primi, păstra și distribui VG. Orice medic care poate prescrie medicamente compensate poate să consulte pacientul pentru a verifica dacă acesta poate fi vaccinat (să nu fie febril și să nu aibă alergie la ouă) și să prescrie VG compensat/gratuit.

Prescriere și administrare

Pentru VG se va elibera o reţetă compensată sau gratuită pe lista E. La cod diagnostic se va pune codul 994, iar la diagnostic „Prevenţie”. Pacientul va merge la farmacie în termen de maximum 30 de zile, de unde își va lua doza de vaccin. Cu aceasta se va întoarce cât mai repede în cabinetul medicului care i-o va administra. Atenţie însă: chiar dacă orice medic aflat în contract cu CAS poate să prescrie reţetă pentru VG, nu orice medic are dreptul să administreze vaccinul! 

Vor putea administra VG doar medicii de familie, infecţioniștii, epidemiologii și pediatrii sau medicii din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie. Toţi medicii vaccinatori trebuie să aibă contract cu DSP judeţeană (pentru a putea fi plătiţi) și au obligaţia de a nota administrarea VG în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV).  

Dacă pacientul nu poate reveni cât mai repede de la farmacie la medic, acesta va păstra VG într-un recipient izoterm. Acasă îl poate păstra în frigider, la o temperatură cuprinsă între 2oC și 8oC, mergând ulterior la medic (cu doza tot într-un recipient izoterm). De menţionat că VG se administrează anual, preferabil înainte de debutul sezonului gripal, începând cu luna septembrie a fiecărui an.

Cine beneficiază de vaccin

VG poate fi prescris compensat 50% pacienţilor cu vârsta  cuprinsă între 45 și 65 de ani, fără boli cronice. Pentru aceștia, VG se va prescrie din  sublista E1. Vor primi VG gratuit copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 19 ani, gravidele, pacienţii cu boli cronice (lista bolilor cronice cuprinde 15 astfel de afecţiuni) cu vârsta între 19 și 65 de ani, pacienţii cu vârsta peste 65 de ani și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar. Pentru aceștia, VG se va prescrie din sublista E2.

Indicaţii pediatrice

 Pentru copiii de 2-18 ani există un vaccin viu atenuat sub formă de spray cu administrare intranazală. În acest caz schema de administrare este:
    1. O doză, anual, cu administrare intranazală de 0,2 ml (0,1 ml în fiecare nară);
    2. La copiii care se află la prima administrare din viaţă, două doze cu administrare intranazală de 0,2 ml (0,1 ml în fiecare nară) la un interval de minimum o lună.

 Pentru copiii între 6 luni și 2 ani se va administra varianta injectabilă intramuscular sau subcutanat,  la fel ca la adulţi. La copiii cu vârsta mai mică de 9 ani care nu au mai fost vaccinaţi anterior cu un vaccin gripal sezonier se va administra o a doua doză de 0,5 ml la un interval de timp de cel puţin patru săptămâni. De reţinut că la copiii de 2-18 ani se poate administra fie VG intranazal, fie injectabil.

Contraindicaţii absolute ale administrării VG la copii sunt:

- Hipersensibilitate la substanţele active, la oricare dintre excipienţi sau la gentamicină;
- Reacţie alergică severă la ouă sau la proteinele din ou;
- Copiii și adolescenţii cu imunodeficienţă clinică din cauza unor afecţiuni sau terapiei imunosupresive, cum sunt: leucemii acute și cronice; limfom; infecţie 
simptomatică cu HIV; deficienţe ale imunităţii celulare și doze mari de corticosteroizi;
- Copiii și adolescenţii cu vârsta sub 18 ani cărora li se administrează tratament cu salicilaţi, din cauza asocierii sindromului Reye cu administrarea de salicilaţi în cursul infecţiei cu tulpini de virus gripal de tip „sălbatic”.

 Contraindicaţiile temporare sunt: sarcină (din păcate, eu am adolescente cu sarcină!), astm bronșic sever și wheezing activ, precum și boli acute febrile (se amână vaccinarea până se remite febra). Acest nou mod de prescriere permite ca banii pentru VG să nu fie plătiţi de Ministerul Sănătăţii, ci printr-un mecanism european bazat pe rambursare. Rămâne să vedem cum va funcţiona și la noi. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe