Newsflash
ACTUALITATE Industria farmaceutică Știri

Primul vaccin gripal tetravalent destinat în special vârstnicilor, disponibil și la noi

de Florentina Ionescu - oct. 3 2023
Primul vaccin gripal tetravalent destinat în special vârstnicilor, disponibil și la noi

Compania Sanofi lansează în România vaccinul gripal cu doză mare  de antigene, destinat vârstnicilor. Acesta se numește Efluelda.

Produsul este un vaccin gripal cu doză mare de antigene, demonstrat că oferă protecție dincolo de gripă pentru adulții cu vârsta de peste 60 de ani. Este un vaccin gripal îmbunătățit și include o concentrație de patru ori mai mare de antigene comparativ cu vaccinul gripal cu doză standard de antigene. 

Recent, compania farmaceutică a anunțat lansarea Efluelda, primul vaccin gripal tetravalent cu doză mare de antigene disponibil în România, care este destinat special vârstnicilor. 

Acesta oferă o protecție mai bună împotriva gripei și a complicațiilor severe ale acesteia. Începând cu luna octombrie, vaccinul poate fi achiziționat din farmaciile comunitare și din cele din cadrul clinicilor medicale, pe bază de prescripție medicală de la medicul de familie, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

„Gripa rămâne o cauză principală de îmbolnăvire și deces în rândul adulților vârstnici, în ciuda implementării pe scară largă a inițiativelor de vaccinare antigripală. Pe măsură ce îmbătrânim, este dovedit că există o scădere a producției de anticorpi, împreună cu deficitele emergente. Anticorpii sunt vitali pentru recunoașterea și protejarea organismului împotriva bolilor infecțioase, cum este gripa. Ca urmare a acestui declin progresiv al sistemului imunitar, organismul devine mai susceptibil la unele boli și infecții. De asemenea, poate să apară și un răspuns scăzut la efectul  vaccinării”, a declarat prof. dr. Luiza Spiru, profesor de Geriatrie, Gerontologie și Psihiatria Vârstnicilor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, președinte al Fundației Ana Aslan. 

Aceasta a adăugat că persoanele cu afecțiuni medicale cronice sunt, totodată, afectate în mod disproporționat de infecția gripală. 

„Grupele populaționale, cu afecțiuni cardiace sau respiratorii preexistente, se confruntă cu cel mai mare risc de îmbolnăvire severă de gripă și de agravare a comorbidităților existente, acest risc intensificându-se odată cu înaintarea în vârstă”, a conchis prof. dr. Luiza Spiru. 

Rată mai mică de spitalizare pentru gripă și pneumonie

Într-un studiu clinic randomizat, vaccinul gripal Sanofi cu doză mare de antigene s-a dovedit a fi cu 24,2% mai eficient în protejarea persoanelor vârstnice de infecția gripală), decât vaccinul cu doză standard de antigene. De asemenea, acesta este asociat cu o rată de spitalizare pentru gripă și pneumonie cu 64,4% mai mică comparativ cu vaccinul gripal cu doză standard. 

Mai mult, într-o meta-analiză a 12 sezoane gripale, care a implicat 45 de milioane de seniori, s-a dovedit că, în comparație cu vaccinul gripal cu doză standard de antigene, vaccinul gripal Sanofi cu doză mare de antigene protejează dincolo de gripă, reducând complicațiile severe legate de gripă. 

Dovezile de înaltă calitate și eficacitatea superioară a Efluelda au fost recunoscute în mai multe zone geografice, de către diverse autorități sanitare internaționale. Toate analizele GRADE publicate de instituții independente din domeniul sănătății recunosc cel mai ridicat nivel de dovezi pentru vaccinul gripal cu doză mare de antigene. Efluelda a primit aprobarea de la Agențiile medicamentelor din Europa în 2020 și este deja disponibil în multe țări europene, inclusiv Franța, Germania, Spania, Italia, Portugalia. 

Sistemul de apărare a organismului trebuie întărit 

„Gripa are un impact semnificativ asupra vârstnicilor, determinând rate crescute de mortalitate și o scădere semnificativă a calității generale a vieții, în special pentru cei care se confruntă cu afecțiuni cronice. Prin dezvoltarea vaccinurilor, ne angajăm să întărim sistemul de apărare a organismului și să reducem impactul adesea subestimat al gripei, în special asupra celor mai susceptibile categorii de persoane. Asigurarea faptului că populația noastră vârstnică are acces prompt la vaccinul cu doză mare de antigene, cu capacități superioare dovedite de prevenire a gripei, este un aspect fundamental al inițiativelor noastre de sănătate publică care vizează sporirea bunăstării persoanelor de toate vârstele din cadrul societății noastre”, a punctat dr. Lidija Milicevic, General Manager Vaccines, la Sanofi Romania. 

Pentru a contribui la protejarea populației împotriva gripei, compania farmaceutică furnizează, de asemenea, vaccinul său gripal tetravalent cu doză standard de antigene, VaxigripTetra. Acesta din urmă este deja disponibil în farmaciile și clinicile din România, și va continua aprovizionarea acestuia, alături de vaccinul cu doză mare de antigene. 

Citește și: Vaccinul gripal VaxigripTetra pentru sezonul 2023/2024, disponibil în farmaciile din România

Mai multe informații despre gripă sunt disponibile la www.despregripa.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe