Newsflash
Cultură

Călătorie spre centrul fiinţei

de Dr. Raluca BULEA - aug. 5 2022
Călătorie spre centrul fiinţei

Republica Moldova este prezentă la București, vara aceasta, printr-o amplă expoziţie de pictură a unuia dintre cei mai valoroși reprezentanţi ai artelor plastice de peste Prut, Tudor Zbârnea.

Izolare, 2021Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) și Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (MNAM) oferă acum publicului iubitor al artei contemporane ocazia de a cerceta și de a aprofunda creaţia lui Tudor Zbârnea, pictor și, în același timp, directorul MNAM.

Având studii de specialitate la Chișinău și la Iași, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și România, Tudor Zbârnea are în palmares numeroase expoziţii, premii și distincţii naţionale și internaţionale. Tablourile sale se găsesc în colecţii muzeale sau particulare din Europa, America, Asia și Australia.

Lucrările selectate de curatoarea Maria Bilașevschi și reunite sub genericul „Călătorie spre centrul fiinţei. Ecourile arhetipului” acoperă peste trei decenii de activitate artistică susţinută.

În acest timp, pictorul a fost permanent în căutarea esenţialului din sufletul omenesc, a celor mai importante și universale trăiri pe care le-am putea avea într-o viaţă, a elementelor care ne leagă unii de alţii, fiind în același timp și fir călăuzitor dinspre trecut către ceea ce va urma.

Un artist al monumentalului

Pășind în expoziţie, prima impresie pe care o avem este că Tudor Zbârnea este un artist al monumentalului, care simte nevoia de a se exprima prin lucrări de mari dimensiuni, care rezonează la unison cu ţinuta sa aristocratică.

Tablourile sale din ultimul deceniu al secolului trecut păstrează încă amprenta clară a figurativului, uneori cu estompări ale contururilor, amintind de impresionism.

Însă, odată cu trecerea timpului, vedem cum elementele devin din ce în ce mai stilizate, mai încărcate de simboluri și metafore, dar fără a trece graniţa spre abstract.

Dimpotrivă, reprezentările sale ne duc cu gândul la totemuri și troiţe, la rugi adresate divinităţii, la îndelungate reculegeri cu gândul la dureri ori absenţe. Intensitatea trăirilor este cel mai adesea redată prin gama cromatică și prin intensitatea nuanţelor alese, curgerea acestora, specifică mai ales ultimilor ani, creând un efect dinamic, de mișcare ce are loc sub ochii privitorului. Un alt element definitoriu, care s-a păstrat în ultimele două decade, este desfășurarea pe verticală.

De parcă fiecare tablou s-ar dori o punte de legătură între pământ și cer, o cale care să ne apropie de cele sfinte și să ne arate deșertăciunea multora dintre frământările lumești care ne răpesc liniștea. Între stilizarea geometrică și explozia de culoare, distingem în creaţia lui Tudor Zbârnea, indiferent de perioadă, și omniprezenţa chipului uman.

Aflat în prim-plan ori strecurat discret printre alte elemente, ne amintește constant că omul este esenţa Creaţiei, iar căutarea de sine, căutarea binelui și a rostului lucrurilor în lume sunt cele mai de preţ alcătuiri ale destinului nostru pământean.

Citiți și: Printre invenții și fantezii

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe