Newsflash
Cultură

Grădinile imaginaţiei

de Dr. Raluca BULEA - aug. 18 2023
Grădinile imaginaţiei

Ediţia de vară a Art Safari găzduiește o expoziţie dedicată pictorului Ion Alin Gheorghiu, unul dintre elevii preferaţi ai maestrului Camil Ressu.

Există artiști care reușesc, prin atingerea specială dată de căutarea intensă și de inspiraţie, să creeze forme și modele cu care ajung să se confunde și care, în ochii publicului, devin o semnătură inconfundabilă. Un astfel de creator a fost pictorul Ion Alin Gheorghiu (1929-2001), căruia îi este dedicată o amplă expoziţie retrospectivă la ediţia de vară a Art Safari.

Privind la biografia lui Ion Alin Gheorghiu, surprinde în primul rând curajul său de a fi fost nonconformist într-o epocă dificilă, în care afirmarea identităţii și a unor opinii proprii era o acţiune riscantă. Deși a fost unul dintre elevii preferaţi ai maestrului Camil Ressu, nu reușește să absolve Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, în 1954. Aceasta deoarece lucrarea sa nu se potrivea cu doctrina oficială, iar el a refuzat să prezinte altceva. Cu toate acestea, meandrele vieţii l-au dus până în conducerea Uniunii Artiștilor Plastici și chiar în Academia Română, al cărei membru titular a fost din 1999.

Lucrări figurative și opere de marcă

Parcursul actualei expoziţii, îngrijită cu dragoste și căldură chiar de soţia artistului, Anamaria Smigelschi, și presărată de textele pline de miez ale lui Andrei Pleșu, introduce vizitatorul atât în marile teme care l-au preocupat, cât și în evoluţia artei sale de-a lungul a peste patru decenii de creaţie. De la lucrările figurative ale tinereţii, marcate de experimentări și căutări ale propriului stil, ajungem în zona „Grădinilor suspendate”, care l-au consacrat și care sunt „marca” Ion Alin Gheorghiu pentru orice cunoscător. Această amplă serie de tablouri reprezintă în fapt o continuă stilizare și sinteză a unor simboluri și mesaje. 

Ceea ce ne oferă interesant expoziţia de faţă este și posibilitatea de a vedea, alături de grădini, și unele dintre desenele și schiţele de flori, ale căror transpuneri pot fi regăsite apoi în compoziţii. Avem, de asemenea, ocazia să pătrundem în atelierul artistului, recreat pentru a reproduce atmosfera care a existat în spaţiul din str. Pangratti, cu obiecte ce pot fi admirate în mod obișnuit la Muzeul de Artă Constanţa.

De la pictură la sculptură

O altă temă intens explorată de artist a fost cea a universului vizual cu totul particular al pictorului italian Giuseppe Arcimboldo (1527-1593). Artistul este renumit pentru portretele realizate folosind elemente din natură, flori, fructe, legume, elemente vegetale și minerale. Ion Gheorghiu reia într-o manieră personală subiectele predecesorului său, în încercarea de a-l înţelege mai bine, de a-l reinterpreta și a-l recontextualiza în secolul XX.

Nu în ultimul rând, îl descoperim pe artist și în ipostaza sa de sculptor, către care s-a îndreptat în anii 1980. Ceea ce a realizat în acest fel este o întoarcere către arhetipal, către simbolurile puternic stilizate ale spiritului uman, precum și o explorare a interacţiunii cu materia.

 Sculpturile sale sunt realizate în substanţe diverse, lemn, piatră și metal. Ca și în cazul grădinilor, expoziţia ne oferă prilejul întâlnirii atât cu creaţia finală, cât și cu desene pregătitoare. Acest lucru ne permite să înţelegem mai bine drumul artistului de la idee la lucrarea ce ne stă înainte.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe