Newsflash
Internaționale

Cafeaua, interzisă gravidelor?

de Dr. Alina SIMACHE - sept. 4 2020
Cafeaua, interzisă gravidelor?

Femeile însărcinate sau cele care plănuiesc o viitoare sarcină ar trebui să nu consume deloc produse care conţin cofeină, contrar sfaturilor anterioare mai permisive în acest sens.

Un raport de tip retrospectiv publicat recent în BMJ Evidence Based Medicine arată că nicio cantitate de cofeină consumată în timpul sarcinii nu poate fi considerată sigură.

„Pentru binele mamelor și copiilor, autorităţile sanitare ar trebui să adopte o poziţie mai realistă și mai responsabilă în privinţa consumului maternal de cafeină. (...) Pe scurt, cofeina ar trebui să fie evitată complet pe parcursul sarcinii”, a declarat prof. dr. Jack E. James, autorul raportului pentru Reuters.

Profesorul James a analizat 48 de studii observaţionale și meta-analize pe tema consumului matern de cofeină, remarcând numeroase efecte negative asociate acestuia, precum avortul spontan, nașterea prematură, greutatea redusă la naștere, leucemia acută în copilărie și obezitatea infantilă. „Cu siguranţă, nu există dovezi care să sugereze beneficiile cofeinei pentru mamă sau copil. (...) Cofeina nu este acea substanţă benignă, după cum este frecvent portretizată. Este important ca lumea să conștientizeze acest lucru. Ideea că există un nivel sigur de consum maternal de cofeină este un mit”, subliniază prof. James.

Recomandările anterioare rămân, totuși, nemodificate

Deși controversat, consumul moderat de cofeină este considerat relativ sigur în sarcină de către alţi experţi din acest domeniu. ACOG (The American College of Obstetricians and Gynecologists) menţionează că aportul zilnic de maxim 200 mg de cofeină nu dăunează sarcinii.

Consumul maternal de cofeină în limita a 200 mg pe zi este recomandat și de EFSA (European Food Safety Authority), care susţine că nu există „motive de îngrijorare cu privire la siguranţa fătului”. Specialiștii din Marea Britanie susţin și ei recomandările ACOG și EFSA. Reprezentanţii FSA (Food Standards Agency) au declarat pentru Reuters că „pe baza opiniilor știinţifice curente, FSA le recomandă femeilor însărcinate și celor care alăptează să nu consume mai mult de 200 mg de cofeină pe durata unei zile, ceea ce reprezintă aproximativ două căni de cafea instant sau o cană de cafea la filtru”.

Referitor la raportul realizat de profesorul James, experţii ECOG au declarat că nu vor modifica recomandările actuale. „Ghidurile noastre recomandă în continuare consumul moderat de cofeină, acesta nefiind un factor care contribuie substanţial la generarea avortului spontan sau a nașterii premature”, susţine dr. Christopher Zahn, vicepreședintele ACOG. Totuși, doctorul Zahn a specificat că rezultatele raportului realizat de dr. James vor fi luate în considerare în următoarea evaluare a ghidului.

În prezent, 82% dintre femeile însărcinate din SUA și 91% dintre femeile însărcinate din Franţa consumă cofeină zilnic, conform datelor publicate în raport. Deoarece cofeina traversează bariera placentară, aceasta poate afecta dezvoltarea fătului, în special sistemul nervos, controlul respiraţiei și funcţionarea sistemului cardiovascular.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe