Ziua Internațională a Cafelei este sărbătorită anual pe 1 octombrie, data celebrării fiind stabilită de Organizația Internațională a Cafelei (ICO).
Pentru prima dată, Ziua Internațională a Cafelei a fost sărbătorită în mod oficial în 2015, în cadrul unei expoziții mondiale desfășurate în Milano, Italia.
„Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, peste 400 de miliarde de cești fiind consumate în fiecare an, având o industrie globală imensă care implică milioane de oameni, de la cultivatori până la consumatori. Arborele de cafea este cultivat în aproximativ 80 de țări, predominant în regiunile tropicale din America Centrală și de Sud, Caraibe, Africa și Asia, datorită condițiilor climatice favorabile dezvoltării acestuia”, se menționează într-un comunicat remis redacției.
Pe lângă plăcerea gustului, o cană de cafea poate avea efecte benefice asupra stării de spirit și performanței cognitive pentru fiecare dintre noi. Consumul moderat de cafea a fost asociat cu îmbunătățiri ale atenției, concentrării și timpului de reacție.
De asemenea, cafeaua conține antioxidanți care pot contribui la protejarea sănătății creierului. Astfel, pauza de cafea nu este doar o plăcere, ci și o modalitate eficientă de a ne îmbunătăți performanța și de a ne menține sănătatea mentală.
Aroma caracteristică a cafelei este rezultatul compușilor volatili produși în timpul procesului de prăjire, iar uleiurile naturale din boabele de cafea care alcătuiesc aproximativ 10% din greutatea acestora, contribuie semnificativ la gustul și savoarea cafelei.
Înfiinţată în urmă cu 22 de ani, Asociaţia Română a Cafelei (ARC) promovează interesele comerciale şi economice ale industriei cafelei. Asociaţia Română a Cafelei sprijină crearea unei pieţe a cafelei competitive şi transparente.
Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea (ISIC) este o organizație non-profit, înființată în 1990 și dedicată studiului și diseminării științei referitoare la „cafea și sănătate”. Din 2003, ISIC susține, de asemenea, un program educațional paneuropean, lucrând în parteneriat cu asociațiile naționale de cafea din nouă țări.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe