Numărul copiilor cu vârsta sub 1 an, din mediul rural, care au murit în anul 2023 este cu 40% mai mare decât cel din urban, potrivit unei cercetări sociologice.
Totuși, rezultatele arată că în zonele defavorizate a crescut semnificativ prezentarea la medic a femeilor gravide și a copiilor.
Rezultatele unui raport publicat recent de Salvaţi Copiii România arată o creștere cu 19% a numărului de femei gravide din mediul rural care s-au prezentat la control în perioada prenatală. În anul 2023, din cele 897 de decese înregistrate la copiii sub 1 an, 525 au provenit din acest mediu.
În zonele rurale, accesul la servicii medicale în perioada sarcinii și în primul an de viaţă al copilului este îngreunat, se arată într-un comunicat de presă emis de organizaţia Salvaţi Copiii România. Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, dotarea cabinetelor medicale din zonele defavorizate a dus la o creștere semnificativă a consultaţiilor medicale efectuate de femeile gravide și mamele cu copii în vârstă de până la 5 ani din aceste medii.
Astfel, rezultatele raportului arată o creștere cu 21% a numărului de consultaţii (de aproape patru ori mai mult decât media naţională), precum și o creștere cu 20% a numărului de copii de până la 5 ani care s-au prezentat la cabinetul medical în ultimul an.
În același timp, 73% dintre medicii de familie din zonele rurale declară o creștere a numărului de consultaţii cu caracter preventiv. În plus, 92% dintre pacientele intervievate au remarcat o îmbunătăţire a serviciilor medicale la cabinetul medical din localitate. „Un copil care vine pe lume într-un mediu social vulnerabil are acces limitat la monitorizare medicală de calitate și poate dezvolta afecţiuni care, nediagnosticate și tratate la timp, vor avea consecinţe dramatice. De aceea, noi ne concentrăm eforturile în astfel de comunităţi”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinta organizaţiei Salvaţi Copiii România. Ea a amintit că în România există disparităţi majore între regiuni, mai ales între rural și urban. Potrivit ei, „aceste disparităţi se cuantifică direct în starea de sănătate și în șansa la o viaţă sănătoasă a copiilor și a mamelor”.
Cercetarea sociologică s-a desfășurat în cadrul proiectului „Primul pas spre sănătate”, derulat de Salvaţi Copiii România și finanţat de Fundaţia OMV Petrom. Colectarea datelor s-a realizat pe baza unor chestionare și interviuri aplicate în rândul a 445 de respondenţi.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe