Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Beneficiile consumului moderat de cafea

de Florentina Ionescu - sept. 23 2024
Beneficiile consumului moderat de cafea

Consumul de cafea este asociat cu scăderea riscului pentru anumite boli, dar numai dacă aceasta este băută cu moderație.

Un studiu nou sugerează că un consum moderat de cafea și de cofeină, în mod regulat, ar putea fi benefic pentru prevenirea unor boli precum diabetul de tip 2, boala arterială coronariană și accidentul vascular cerebral, scrie Medical News Today

În comparație cu persoanele care nu au consumat deloc cofeină sau au consumat foarte puțină pe zi, persoanele care au băut 3 cafele pe zi (sau 200 până la 300 mg de cofeină pe zi) au avut un risc redus cu 48,1% sau cu 40,7% de a avea multimorbiditate cardiometabolică. 

Studiul acesta sugerează că prin consumul moderat de cafea și de băuturi cu cofeină, în mod regulat, ar putea fi prevenită multimorbiditatea cardiometabolică, adică ocurența în același timp a unor boli cardiometabolice, printre care se numără și diabetul zaharat de tip 2, boala arterială coronariană și accidentul vascular cerebral. 

Cercetarea a fost publicată recent în „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”. Au fost examinate datele din UK Biobank, adunându-se informații despre sănătatea a peste 500.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 37 și 73 de ani. 

Acest studiu nou a scos la iveală faptul că, în comparație cu persoanele care nu beau deloc cafea sau cele care beau sub 100 mg de cofeină pe zi, acele persoane care au băut 3 cafele pe zi sau echivalentul a 200 mg până la 300 mg de cofeină pe zi au avut un risc redus de a dezvolta noi boli cardiometabolice. Rezultatele acestui studiu sugerează o asociere și nu o relație cauzală. 

„Cofeina în sine va stimula sistemul nervos central, ducând la o creștere a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. De asemenea, este cunoscut faptul că ea afectează sensibilitatea celulelor la insulină, reglarea turnoverului grăsimii și dilatarea vaselor de sânge”, a explicat dr. Cheng-Han Chen, medic cardiolog intervenționist și director medical al unui centru medical din California, SUA (din Laguna Hills). 

El nu a fost implicat în acest studiu și a făcut recent aceste declarații pentru Medical News Today: 

„Cu toate acestea, atât cafeaua, cât și ceaiul verde sunt băuturi complexe care conțin sute de compuși chimici bioactivi și este foarte probabil ca efectele lor biologice să se extindă dincolo de cele ale cofeinei în sine. Compuși precum flavonoidele, alcaloidele, polifenolii au efecte antioxidante și antiinflamatorii, și ar putea fi implicate totodată și în metabolismul glucozei și cel al lipidelor”, a adăugat dr. Cheng-Han Chen. 

Să reținem, așadar, că studiul menționat se axează pe aportul moderat de cofeină, de aproximativ 200 până la 300 mg pe zi, sau aproape 2-3 căni de cafea. La acest nivel, rezultatele studiului sugerează că, de fapt, cofeina ar putea avea beneficii protectoare pentru sistemul cardiometabolic. 

Specialiștii citați de publicația menționată atrag atenția că nu este recomandat ca toată lumea să bea cafea. Anumite grupuri populaționale nu ar trebui să consume cofeină. De exemplu, persoanele care întâmpină dificultăți în menținerea valorilor normale ale tensiunii arteriale, cele care au ritmul cardiac neregulat, cele care sunt stresate sau suferă de anxietate sau celeu ulcer la stomac, precum și femeile gravide ar trebui să evide consumul excesiv de cafea. 


Notă autor:

Fotografie de la Toni Cuenca: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/585753/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe