Newsflash
ACTUALITATE Știri

BII, diagnosticate la vârste tot mai mici

de Cristina GHIOCA - mai 17 2024
BII, diagnosticate  la vârste tot mai mici

Până la 25% dintre pacienţii cu boli inflamatorii intestinale primesc diagnosticul înainte de vârsta de 20 de ani, arată datele disponibile.

Peste 15.000 de persoane din  România suferă de Boli Inflamatorii Intestinale (BII), iar incidenţa diagnosticului pus în copilărie este în creștere. Potrivit statisticilor, până la 25% dintre pacienţii afectaţi de BII primesc diagnosticul înainte de vârsta de 20 de ani. „În România, medicii se confruntă din ce în ce mai mult cu pacienţi de vârstă tânără și adulţi activi [cu BII], numărul cazurilor crescând în ultimii 20 de ani”, a atras atenţia prof. dr. Cristian Gheorghe, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaţionale de Conștientizare a Bolilor Inflamatorii Intestinale. 

În acest context, au fost prezentate și rezultatele unui chestionar, realizat în luna aprilie a.c., privind situaţia pacienţilor tineri cu BII în perioada de tranziţie de la gastro­enterologul pediatru la cel pentru adulţi. Potrivit rezultatelor, 58% dintre tinerii cu BII sau părinţii acestora consideră că această tranziţie generează o condiţie de stres pentru pacientul tânăr. În plus, 85% cred că este necesar ca tranziţia să se facă lent. În opinia lor, ar trebui să existe o perioadă de acomodare de un an, în care tinerii să cunoască medicul pentru adulţi și în care să existe o comunicare pediatru - pacient/familie - gastroenterolog pentru adulţi privind gestionarea BII după vârsta de 
18 ani.

Cu această ocazie, Isabella Grosu, președinta Asociaţiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România, a prezentat și câteva soluţii pentru facilitarea acestui transfer. Acestea sunt: simplificarea traseului pacientului, o colaborare mai bună între medici, crearea unui flux de comunicare medic pediatru - gastroenterolog pentru adulţi, continuarea campaniilor de educare și de informare și sprijin pentru o viaţă socială și profesională mai bună.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe