Newsflash
ACTUALITATE Internaționale Știri

Ziua Mondială a Bolilor Inflamatorii Intestinale, marcată astăzi

de Florentina Ionescu - mai 19 2023
Ziua Mondială a Bolilor Inflamatorii Intestinale, marcată astăzi

Peste 10 milioane de oameni din întreaga lume suferă de aceste boli cronice ale tractului digestiv.

În fiecare an, din 2010, 19 mai marchează Ziua Mondială a Bolilor Inflamatorii Intestinale, o zi dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la aceste afecțiuni și impactul pe care acestea le au asupra vieții a peste 10 milioane de oameni din întreaga lume, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Ideea Zilei Mondiale a Bolilor Inflamatorii Intestinale a apărut de la Federația Europeană a Asociațiilor pentru Boala Crohn și Colita Ulceroasă (EFCCA), care a propus instituirea unei zile de acțiune la nivel mondial pentru a crește gradul de conștientizare și nivelul de înțelegere al acestor boli. 

Ziua de 19 mai este o ocazie bună de a educa publicul, profesioniștii din domeniul sănătății și factorii de decizie cu privire la provocările cu care se confruntă pacienții cu boli inflamatorii intestinale și de a susține o mai bună îngrijire și sprijin pentru aceștia. 

Ziua Mondială a Bolilor Inflamatorii Intestinale reprezintă, de asemenea, un prilej de a reuni într-un efort comun pacienți, îngrijitori, furnizori de servicii medicale și organizații de advocacy. Rolul acestei comunități este de a împărtăși informații, a oferi sprijin și a lucra împreună în vederea găsirii unui remediu pentru aceste afecțiuni cronice.

Ce sunt Bolile Inflamatorii Intestinale (BII)?

Bolile Inflamatorii Intestinale reprezintă afecțiuni cronice care afectează tractul digestiv, provocând inflamații și leziuni ale mucoasei intestinelor. Cele două tipuri principale de Boli Inflamatorii Intestinale sunt boala Crohn și colita ulceroasă, ambele având multe simptome comune, dar fiind diferite în localizarea și amploarea inflamației în tractul digestiv. 

Simptomele BII pot varia foarte mult de la o persoană la alta, dar cele mai comune includ: dureri abdominale și crampe, diaree sau scaune cu sânge, pierdere în greutate, oboseală, pierderea poftei de mâncare sau anemie.

Cauzele exacte ale BII sunt încă necunoscute, dar se crede că este o combinație de factori genetici, de mediu și imunitari. Anumite gene pot face o persoană mai susceptibilă la dezvoltarea bolilor inflamatorii intestinale, în timp ce factorii de mediu precum dieta, stresul și fumatul pot declanșa sau exacerba simptomele. 

Ce opțiuni terapeutice există pentru BII 

Deși în prezent nu există un tratament pentru Bolile Inflamatorii Intestinale, sunt disponibile mai multe opțiuni terapeutice pentru a gestiona simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții pacienților. 

„Managementul bolilor inflamatorii intestinale a evoluat semnificativ în ultimele decenii. Din perioada anilor 80 în care se utilizau doar corticosteroizi și aminosalicilați, trecând prin administrarea de imunomodulatori în anii 90 și culminând cu utilizarea agenților biologici la sfârșitul anilor ’90 și începutul acestui secol, este clar că, inclusiv cu dezvoltarea de noi medicamente, ratele de remisiune trebuiau sa fie îmbunătățite. Suntem mândri că am contribuit și noi – Takeda – la îmbunătățirea rezultatelor și a calității vieții pacienților în ultimii ani cu terapii având un mecanism de acțiune diferit de inhibarea TNF-alfa”, a precizat Todor Kesimov, country head al companiei, în România. 

Aplicație de mobil 

Dincolo de medicamentele inovatoare pe care le-a pus la dispoziția pacienților, compania Takeda a dezvoltat un produs digital. Este vorba despre o aplicație de mobil ce oferă o experiență interactivă de 24 de ore. Aplicația le permite utilizatorilor să experimenteze unele dintre provocările cu care se confruntă zilnic persoanele cu boala Crohn sau colită ulceroasă. 

„De la epuizarea nivelurilor de energie până la gestionarea durerii, de la grăbirea la toaletă până la jonglarea cu munca și viața socială, aplicația le va permite prietenilor și familiei să descopere direct cum aceste afecțiuni le pot afecta fiecare parte a corpului și fiecare aspect al vieții”, a declarat Marilena Stănescu, patient value & access head al Takeda România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe