Newsflash
Știri

Crește incidența bolilor inflamatorii intestinale la copii și adolescenți

de L. Budin - mai 19 2023
Crește incidența bolilor inflamatorii intestinale la copii și adolescenți

Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) continuă în acest an, cu ocazia Zilei Internaționale a luptei împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale (BII), campania „Generațiile BII”.

În cadrul campaniei, asociația desfășoară acțiuni educative pentru pacienți. 

Anul acesta, ne-am propus să punem accent pe conștientizarea BII în rândul populației pediatrice, pe fondul creșterii incidenței BII în rândul copiilor, adolescenților și al persoanelor tinere, aceștia fiind invitați să participe împreună cu părinții la ateliere creative pentru înțelegerea emoțiilor lor, pentru o comunicare mai bună cu medicii, familia, profesorii. Deopotrivă, pacienților de toate vârstele le-am pregătit un atelier de nutriție și stil de viață sănătos, pentru a înțelege mai bine cum influențează stilul de viață și nutriția evoluția bolii lor”, a declarat Isabella Grosu, președinte ASPIIR. 

Alimentație dezechilibrată

În ultimii ani în România a avut loc o creștere a incidenței bolilor inflamatorii intestinale în rândul copiilor și adolescenților, atât din cauza unor factori externi, precum lipsa alimentației naturale în perioada de sugar, alimentația dezechilibrată, consumul mare de antibiotice cu urmări nefaste de dereglare a florei intestinale, un stil de viață dezordonat al adolescenților, excese de alimente tip fast-food sau înalt procesate, dar și din considerente ce țin de sistemul imunitar și factorul ereditar. Din păcate, situația este agravată de faptul că mulți dintre ei nu se adresează din timp medicului de specialitate, rămânând nediagnosticați în etapa inițială.

Pacientul cu suferință intestinală inflamatorie cronică este un pacient ce necesită o îngrijire multinodală, înalt specializată și antrenată. Medicul de familie face parte din această echipă și ajută la depistarea precoce a bolii, la monitorizarea bolii și a comorbidităților, veghează generațiile de pacienți, inclusiv generațiile cu BII. În acest context, grupul GastRO al SNMF, prin legătură strânsă cu ASPIIR, salută și sprijină activitățile dedicate pacienților cu boli inflamatorii cronice, printr-o prezență activă. Ne dorim prin astfel de colaborări și acțiuni comune să contribuim la îmbunătățirea serviciilor medicale acordate în medicina primară tuturor persoanelor cu boli inflamatorii cronice”, a declarat dr. Mihaela Udrescu, medic primar medicină de familie, medic specialist gastroenterologie, coordonatorul GastRo Grup SNMF. 

 

Ateliere de lectură și nutriție

Campania dedicată Zilei Internaționale a luptei împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale 2023 cuprinde următoarele activități organizate de ASPIIR: 

•           19 mai - alături de European Federation of Crohn’s & Colitis Association (EFCCA, la inițiativa KU Leuven, Belgia) se lansează un sondaj despre preferința pacienților în ceea ce privește tratamentele, sondaj care se adresează persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste; 

•           19 mai, 16.00-18.00 - sesiune de storytelling la Librăria Cărturești Verona, cu sprijinul echipei medicale din Spitalul Clinic pentru Copii „Dr. V. Gomoiu”, coordonată de dr. Iulia Țincu, și a celei din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore .Alexandrescu”. Invitatul povestitor este Adriana Ene, realizatoarea emisiunii radio „Bucuria Poveștilor” de la Radio Trinitas, iar ca obiective sesiunea își propune modelarea atitudinii micilor pacienți față de boală, stimularea reducerii complexelor, stimularea comunicării cu medicul, a spiritului de solidaritate între colegi, încurajarea toleranței, a empatiei în comunitățile școlare față de pacienții cu nevoi speciale.

•           24 mai, 16.00-18.00 - atelier de nutriție, având-o ca invitată pe dr. Anca Hâncu, nutriționist și medic acreditat la nivel european în medicina stilului de viață. Sesiunea practică își propune să ofere informații despre rolul nutriției în gestionarea puseelor de boală, a inflamației sau în menținerea remisiei, cum stabilim o dietă adecvată, cum construim un plan alimentar corect. Evenimentul va avea loc la Third Place Meet-ups, strada Ion Movilă nr 8, București, iar participarea este gratuită.

•           26-27 mai, Timișoara - sesiune despre perspectiva pacientului cu BII și a aparținătorului copilului cu boala inflamatorie intestinală privind impactul asupra calității vieții, în cadrul Simpozionului “Interdisciplinaritate în Bolile Inflamatorii Intestinale la copii”, la invitația organizatorilor, UMF Timișoara și Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara. Vor avea loc întâlniri cu copiii cu BII și cu părinții acestora la Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara.

 

Un alt stil de viață

Se pare că modificarea stilului de viață, prin așa-zisa «westernalizare» a felului în care recunoaștem particulele străine și reușim să ne apărăm, modifică felul în care microbiota intestinală este cultivată, îmbogățită și maturizată și într-un final se naște un proces inflamator cronic la nivelul peretelui intestinal, asta înseamnă că există o distrucție a țesutului normal. Discutăm de pacienți care pierd în greutate, care au diaree cronică, marcată de emisia de sânge, devin anemici, cu o multitudine de alte semne și simptome la nivelul întregului organism”, a explicat dr. Iulia Țincu, medic specialist gastroenterologie pediatrică. 

Dr. Anca Hâncu, nutriționist și medic acreditat la nivel european în medicina stilului de viață, a precizat:

Stilul de viață și alimentația sunt esențiale în cazul pacienților cu boli inflamatorii intestinale, de altfel două treimi dintre bolile cronice sunt cauzate de stilul de viață nesănătos”.

În România, peste 15.000 de români de toate vârstele suferă de boli inflamatorii intestinale, iar aceste afecțiuni se răsfrâng asupra vieții personale și profesionale. Doar diagnosticarea corectă și tratamentul adecvat pot oferi pacienților cu BII șansa la o viață cât mai apropiată de cea normală, indiferent de vârstă sau stagiul bolii. De asemenea, accesul la medicamente de ultimă generație, la suplimente și nutriție corespunzătoare, simplificarea traseului pacientului și măsuri pentru menținerea unei vieți sociale și profesionale active sunt soluții concrete pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu BII, se mai arată în comunicat. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe