Newsflash
Știri

Luna alfabetizării în sănătate

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - oct. 28 2022
Luna alfabetizării în sănătate

Educaţia pentru menţinerea sănătăţii ar trebui făcută pe tot parcursul anului, nu cu precădere în luna octombrie, considerată luna cunoștinţelor despre sănătate.

luna alfabetizariiHealth Literacy Month (în engleză sună mai bine), deși greu de tradus, se poate numi luna alfabetizării în sănătate. Este un slogan care vine din Statele Unite și care a fost lansat cu peste 20 de ani în urmă.

În epoca în care analfabetismul funcţional ne năpădește și ne face să ne chinuim zilnic atunci când apelăm la diferite servicii (de la vânzătorul din magazin, agentul de la reţeaua de cablu TV sau chelnerul de la restaurant), analfabetismul referitor la propria sănătate devine ameninţător și nu mai trebuie neglijat.

Este luna când se semnalează această carenţă, dar și când se poate acţiona pentru alfabetizarea privind cunoștinţele de sănătate. Ce se poate face în această lună?

Așa cum a propus Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA, există două definiţii ale alfabetizării în domeniul sănătăţii: alfabetizarea personală și cea organizaţională.

Alfabetizarea personală reprezintă gradul în care indivizii au capacitatea de a găsi, înţelege și utiliza informaţii și servicii despre deciziile și acţiunile legate de sănătate, privitor la ei înșiși și la cei apropiaţi. Alfabetizarea organizaţională este gradul în care organizaţiile permit în mod echitabil oamenilor să găsească, să înţeleagă și să utilizeze aceste informaţii și servicii.

Prin astfel de definiţii se subliniază capacitatea unei persoane de a utiliza informaţiile despre sănătate (preferabil să le cunoască și să le recunoască), astfel încât să se poată implica în propria îngrijire a sănătăţii. Ţinta este ca până în anul 2030 să nu mai existe oameni care să nu aibă cunoștinţe de sănătate.

Deși se apropie de sfârșit, luna octombrie ne mai permite încă să educăm și să-i instruim pe cetăţenii și pe pacienţii noștri. Iar anul viitor, să intensificăm în octombrie, dar, cel mai bine, permanent, educaţia în spiritul menţinerii sănătăţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe