Newsflash
REUNIUNI Știri

NeuroGASTRO 2023, pentru prima dată în Europa de Est

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - sept. 1 2023
NeuroGASTRO 2023, pentru prima dată în Europa de Est

Desfășurat zilele acestea, la București, Congresul Societăţii Europene de Neurogastroenterologie propune o ofertă educaţională bogată.

        Peste 500 de specialiști din întreaga lume s-au reunit în această perioadă în Capitală, la ediţia curentă a Congresului Societăţii Europene de Neurogastroenterologie (NeuroGASTRO 2023). Alegerea Bucureștiului este semnificativă, deoarece congresul precedent, din 2019, a fost organizat la Lisabona; cel din 2021 trebuia să aibă loc la București, dar a fost organizat online ca urmare a pandemiei, iar ediţia din 2025 va fi la Londra.

        Reuniunea medicală propune subiecte deosebit de interesante, precum: tulburările funcţionale, avansurile în manometria de înaltă rezoluţie sau influenţa coronavirusurilor asupra tubului digestiv. Alte teme dezbătute sunt dieta și tulburările funcţionale digestive, microbiota, probioticele, transplantul de materii fecale; boala de reflux gastroesofagian, rolul endoscopiei. De asemenea, vor fi prezentate și rezultatele comisiilor Roma.

Cursuri hands-on și postuniversitare

        Congresul propune și un curs hands-on de manometrie digestivă, organizat la Institutul Clinic Fundeni. Cu această ocazie, profesorul german Paul Enck, un prieten al neurogastroentero­logilor români, va primi premiul unic pentru realizările unei vieţi dedicate neurogastro­enterologiei.

Prof. dr. Paul Enck

        Congresul NeuroGASTRO 2023 a debutat în 30 august, cu un curs postuniversitar dedicat progreselor în măsurarea tulburărilor de motilitate. La deschidere au fost invitaţi reprezentanţi ai Președinţiei, Ministerului Sănătăţii, ai UMF „Carol Davila” și ai Colegiului Medicilor din România. Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor” a oferit un miniconcert.

Profesorul Qasim Aziz este președin­tele congresuluiiar președinte al Comitetului local de organizare este prof. dr. Vasile Drug (Iași), subsemnatul fiind copreședintele acestuia.

Prof. dr. Qasim Aziz

Scurt istoric european și românesc

        Societatea Europeană de Neurogastroenterologie și Motilitate a fost înfiinţată acum circa 30 de ani, ca o necesitate, în contextul în care prin studii de motilitate, de percepţie, de psihologie creștea recunoașterea de către medici și pacienţi a importanţei acestui capitol deosebit de patologie.

        România a fost una dintre primele ţări europene care și-a constituit o Societate de Neurogastroenterologie, încă din 2005, la iniţiativa subsemnatului. Societatea Română de Neurogastroenterologie a fost afiliată la Societatea Europeană de Neurogastroenterologie și Motilitate încă din 2009, iar acolo este reprezentată de profesorul Vasile Drug. Acesta a avut ambiţia să depună candidatura și să obţină organizarea acestui congres de neurogastroenterologie, iar candidatura sa a fost acceptată.

ETICHETENeurogastRO

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe