Recent, prof. dr. Daniela Fodor, șefa disciplinei Semiologie la Facultatea de Medicină a UMF „Cluj-Napoca”, a dorit să ofere studenților de la secțiile cu linie de predare în engleză ai facultății un manual propriu, al departamentului.
Este bine cunoscut faptul că la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, din Cluj-Napoca, există două serii de studenți care învață în limba engleză (pe lângă liniile în română și în franceză). Ei folosesc în general manuale internaționale, dar adeseori disciplinele produc propriile manuale, din dorința de a adapta procesul didactic la tematica, practica clinică și specificul local al pacienților. Astfel, recent, prof. dr. Daniela Fodor, șefa de disciplină Semiologie, a dorit să ofere studenților de la secțiile cu linie de predare în engleză un manual propriu, al departamentului.
Pentru ca acest lucru să devină posibil, a antrenat peste 20 de cadre didactice de la Clinicile Medicală II (clinica tradițională de predare a semiologiei, încă de pe vremea profesorului Ioan Goia), Medicală IV și Medicală V, toți angrenați în activitatea didactică în limba engleză. Astfel, a văzut lumina tiparului lucrarea în două volume „Medical Semiology”. Tipărite de Editura Medicală „Iuliu Hațieganu” (cu coperta atât de distinctă), cele două manuale au apărut în anul 2022 și respectiv, 2024.
Volumele corespund semestrelor I, respectiv II, deoarece prezintă materia conform programei analitice. Așadar, în volumul 1, de 250 de pagini, estre vorba despre semiologia generală, pornind cu primii pași spre diagnostic (panameza, examenul obiectiv, diagnosticul clinic etc.), la care s-au atașat capitolele de patologie renală și urinară. Volumul 2, mai extins, de 350 de pagini, prezintă celelalte capitole mari de patologie clinică umană: cardiovascular, digestiv și hematologie.
Astfel, studenții din anul III au la ei un vademecum pentru a studia semiologia, atât la cursuri, cât și la stagii, întrucât formatul le permite acestora să poată lua volumul și în salon. Foarte meritorie este și asocierea câte unui CD celor două volume. Cartea cuprinde numeroase tabele și ilustrații, ceea ce îi augmentează utilitatea. Astfel, suntem siguri că studenții care se formează în Facultatea de Medicină clujeană au acum la dispoziție un instrument util și ușor de parcurs.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe