Newsflash
ACTUALITATE

Sănătos încă de la început

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - mai 26 2023
Sănătos încă de la început

Organizaţia Mondială a Sănătăţii marchează, și în acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive, care are drept scop conștientizarea importanţei prevenţiei și tratamentului bolilor digestive.

Viaţa a sute de milioane de oameni este alterată și deseori scurtată nu doar de bolile neoplazice, cardiovasculare și infecţioase, ci și de bolile digestive. În fiecare an, Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive (WDHD – World Digestive Health Day) a avut o temă de specialitate, pentru a permite concentrarea opiniei publice, a mass-mediei și a autorităţilor sanitare asupra câte unui capitol de patologie. Astfel, în 2022 tema a fost „Prevenţia cancerului colorectal”. În 2021 a fost „Obezitatea, o pandemie”, în 2020 – „Microbiomul intestinal” și așa mai departe.

În acest an, WDHD se celebrează sub sloganul „Un tub digestiv sănătos de la început” (A healthy gut from the start). Acest motto dorește să cuprindă acţiuni dedicate păstrării funcţiilor digestive normale și rolului dietei pentru sănătatea digestivă. Societăţile știinţifice de gastroenterologie, naţionale și internaţionale, marchează această zi prin acţiuni de educaţie medicală știinţifică și prin acţiuni de educaţie pentru sănătate a cetăţenilor.

Mesaj pentru conștientizare

Prof. dr. Christina Surawicz și prof. dr. Carol Semrad, coordonatoarele acţiunilor de anul acesta, au adresat un mesaj prin care explică sensul temei evenimentului: „De la naștere, tractul gastrointestinal servește pentru a oferi nutrienţi corpurilor noastre, pentru a spori răspunsul imun, a găzdui microbiota intestinală și reprezintă «al doilea creier» cu axa creier-intestin. Nevoile alimentare ale tractului digestiv se schimbă de la nou-născut, prin copilărie și maturitate. Funcţia tractului digestiv poate explica modul în care o dietă sănătoasă poate promova funcţia optimă a organelor și un microbiom sănătos. Înţelegerea funcţiilor normale ale tractului digestiv și dieta vor ajuta, de asemenea, la identificarea celor care au nevoie de îngrijire pentru simptomele lor. Există legături naturale cu WDHD anterioare, în special cu campania din 2020 privind microbiomul intestinal și cu campania din 2021 privind obezitatea”.

Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive este sărbătorită în fiecare an în 29 mai, evenimentele, activităţile și iniţiativele asociate continuând pe tot parcursul și dincolo de anul campaniei.

Printr-o campanie cu mai multe faţete, Organizaţia Mondială de Gastroenterologie va oferi mesaje simple pentru publicul larg, în scopul de a-l ajuta în înţelegerea rolului important al dietei în sănătatea digestivă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe