Ziua internațională a medicului dentist a fost marcată pe 9 februarie. Cu această ocazie, am stat de vorbă cu dr. Alexandra Mircea, proprietara unei clinici din București, medic stomatolog și dental awareness speaker.
La data de 9 februarie a fost sărbătorită Ziua Internațională a Dentistuluui (International Dentist Day), sărbătoarea profesională a dentiştilor şi medicilor stomatologi. Doctorița Alexandra Mircea a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări cu acest prilej, punctând faptul că pacienții români ar trebui să fie tot mai conștienți că prezența constantă a medicul dentist vine cu beneficii pentru o sănătate dentară optimă.
În opinia dv., cum este perceput medicul stomatolog în societatea românească?
Mi-aș dori tot mai mult [ca medicul dentist] să fie perceput ca un prieten cu care te vezi recurent și cu cât te vezi mai des, cu atât întâlnirile vor fi mai scurte și mai plăcute. Cred că suntem o societate foarte temătoare de dentist, din cauza unor experiențe neplăcute din trecut – datorate, poate, și lipsei de materiale care să facă experiența medicală mai plăcută.
Dar văd că, cel puțin la pacienții cu care mă întâlnesc eu astăzi, începe să scadă teama asta, iar ei încep să fie tot mai conștienți de necesitatea unei prezențe constante la medicul dentist și de necesitatea unei sănătăți dentare optime.
Cum poate medicul stomatolog să combată fricile pacienților?
În primul rând, ar ajuta ca medicul stomatolog să fie deschis cu pacientul și prietenos și să-i explice foarte clar procedurile medicale pe care urmează să le facă. Din experiența mea, pacientul e nedumerit și e curios și vrea să-și exprime temerile sau nelămuririle, curiozitățile pe care le are. Și e important ca medicul să-l asculte și să fie empatic. Sunt fel de fel de metode, acum, prin care pacientul se poate relaxa. Scaunele din prezent sunt mai comode…
Noi am introdus în clinică o modalitate de a distrage atenția – și anume televizoarele montate pe tavan, pentru ca pacientul să se uite la ce își dorește el în timpul consultației sau tratamentului. Sunt variante de meditație de făcut înainte de tratament sau muzică în căști care să-i poată liniști pe pacienți, tehnici de respirație. Dar cred că foarte importantă este conexiunea cu medicul stomatolog și să reușești să ajungi pe aceeași lungime de undă cu el. Să rezonați. Și, într-adevăr, să-l consideri pe medicul dentist ca pe un prieten după ceva timp, să te duci la el de plăcere sau – nu știu dacă se poate ajunge aici – dar să nu te duci cu groază la dentist (zâmbește). Să nu îți stea pe cap faptul că urmează să ai o programare la stomatolog.
În contextul în care avem acces la atât de multă informație, la un click distanță, credeți că rețelele sociale sunt un aliat pentru medicul stomatolog român?
Cred că pentru pacient poate să fie atât benefic, cât și dăunător. Dăunător – în sensul că sunt tot mai mulți pacienți care-și fac foarte multe scenarii din informațiile pe care le citesc pe internet, pe care nu știu să le interpreteze cum trebuie. Sau pacienții se autodiagnostichează – eventual se și medichează singuri, iar noi nu recomandăm asta.
Partea benefică [a social media] este faptul că oamenii pot afla mai informații despre tratamentele pe care urmează să le aibă și cumva pot să fie mai liniștiți – pentru că știu ce urmează. Și astfel pot face cunoștință și cu medicii cu care vor lucra, asta în condițiile în care medicul respectiv la care merge un pacient este deja prezent pe rețelele de socializare.
Sursa foto: https://www.facebook.com/dralexandramircea
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe