Membrii familiei Lacks au primit titlul de ambasadori OMS pentru eliminarea cancerului cervical.
Acest titlu recunoaște eforturile familiei în combaterea cancerului cervical și păstrează vie memoria Henriettei Lacks, care a murit în urma acestei afecţiuni în 1951. Contribuţia Henriettei Lacks pentru știinţă a fost imensă.
Diagnosticată cu cancer de col uterin, i-au fost prelevate probe biologice, fără a fi informată despre acest lucru. Celulele prelevate, HeLa, au devenit apoi parte din prima linie de celule care au supravieţuit și au proliferat în afara corpului uman.
Celulele HeLa au avut un rol foarte important pentru multe descoperiri știinţifice, inclusiv pentru dezvoltarea vaccinului împotriva HPV, dar și în cercetările efectuate în domeniul COVID-19. Familia Henriettei Lacks, fiul, nepoatele acestuia și nepotul Henriettei, a acceptat invitaţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a participa la Summitul Mondial din Berlin.
Această invitaţie se adaugă strategiei globale a OMS de eliminare a cancerului cervical, lansată în 2020. Strategia cuprinde mai multe obiective care urmează a fi atinse până în 2030: primul – 90% dintre fetele eligibile să fie vaccinate împotriva HPV; al doilea – 70% dintre femei să fie evaluate pentru screening utilizând un test performant; al treilea – 90% dintre femeile cu leziuni precanceroase ar trebui să aibă acces la tratament, iar 90% dintre femeile cu cancer invaziv ar trebui să fie îngrijite corespunzător, inclusiv prin tratamente paliative.
În prezent, o femeie pierde lupta cu această boală la fiecare două minute. Iar 90% dintre aceste decese apar în ţările cu venituri mici și mijlocii, prin accesul inadecvat la metode de prevenţie a cancerului, la metode de diagnostic și îngrijiri. Femeile din comunităţile marginalizate sunt afectate. Familia Lacks s-a alăturat altor ambasadori OMS: fotbalistul Didier Drogba, Alisson Becker, Michael Bloomberg, fostul primar al New Yorkului Cynthia Germanotta și fostul prim-ministru britanic Gordon Brown.
Citiți și: Pandemia a redus numărul de nașteri
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe