Newsflash
Imagine campanie proprie
ACTUALITATE Știri

Acces gratuit la mamografia cu tomosinteză

de Florentina Ionescu - aug. 18 2023
Acces gratuit la mamografia cu tomosinteză

Femeile din România vor avea acces gratuit, în curând, la mamografia cu tomosinteză 3D. Aceasta este cea mai modernă tehnică de screening și de diagnostic pentru cancerul de sân în stadii incipiente.

Informaţia referitoare la mamografia cu tomosinteză 3D apare în Hotărârea de Guvern (HG) din 27 iulie a.c., se arată într-o informare transmisă de comunitatea Declic.ro. În aceeași HG* este menţionat și că planurile de screening pentru cancer se aprobă prin Ordin al ministrului Sănătăţii, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii. „Este trist că această informaţie a trecut neobservată, deși poate salva vieţi. Nu a fost prezentă nici măcar în presă”, spun reprezentanţii platformei Declic.ro, care vor ca informaţia să ajungă la cât mai multe femei.

Totodată, reprezentanţii comunităţii Declic au dorit să sublinieze că femeile îi pot solicita medicului de familie bilet de trimitere către această investigaţie non-invazivă și nedureroasă. Mamografia cu tomosinteză 3D este mult mai eficientă decât cea 2D.

În România, statisticile cu privire la cancerul mamar sunt îngrijorătoare. În fiecare oră, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar la fiecare 3 ore, o femeie pierde lupta cu această boală. În 2020, aproape 4.000 de femei și-au pierdut viaţa din cauza cancerului mamar nediagnosticat la timp.


Notă autor:

*Hotărâre privind modalitatea de implementare a unor măsuri cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului din Romania aprobat prin Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe