Newsflash
Știri

FABC anunţă că va acţiona Ministerul Sănătății în instanţă

de L. Budin - iun. 7 2023
FABC anunţă că va acţiona Ministerul Sănătății în instanţă

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) acuză ministerul de neimplementarea Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului.

În perioada 1 – 4 iunie 2023, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a organizat a XV-a ediție a Conferinței naționale FABC, cu tema „Ziua supraviețuitorilor de cancer”. Cu această ocazie, a anunțat că, pentru neimplementarea Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului (PNPCC), va acţiona Ministerul Sănătății în instanţă și va organiza proteste în stradă, se arată într-un comunicat.

Conferința națională s-a bucurat de prezența a peste 150 de pacienți si aparținători din cele 22 de asociații membre FABC și 27 de speakeri. 

Ziua Supraviețuitorilor de Cancer a fost umbrită de incertitudinea implementării planului de cancer, incertitudine generată de declarațiile ministrului sănătății. Acesta pretinde că planul votat în unanimitate în Parlamentul României și devenit lege în noiembrie 2022 nu este un plan complet. Amintim că la construcția acestui plan au fost experți din Ministerul Sănătății, din SNOMR, reputați chirurgi, radioterapeuți și alte profesii liberale, grupul din parlament fiind condus de domnul prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu. Înainte de legiferare, actul  a stat în transparență 5 luni, timp în care, dl. ministru Rafila nu a făcut nicio observație la plan, chiar participând la promulgarea acestuia. Concluzia este una clară – orgoliile dlui ministru sunt mai presus decât legea”, se arată în comunicatul FABC. 

Acțiunea pentru dezvoltarea și intrarea cât mai curând în vigoare al Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului ca urmare a unui efort colectiv susținut oferă garanții cetățenilor că se poate lucra dincolo de orice mize pentru o viziune sustenabilă în sistemul de sănătate, a declarat conf. dr. Diana Loreta-Păun, consilier prezidențial, Administrația Prezidențială. 

După cum știți, președintele României s-a implicat personal în acest demers. Ne aflăm în punctul în care acest Plan critic este în vigoare, transpunând în realitate nevoile de servicii esențiale nesatisfăcute care împovărează de atâția ani viața pacienților. Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului reprezintă un pas către normalitate. Cu siguranță pot fi gândite în etape ulterioare măsuri de sprijin pe diverse componente dar nu vom putea construi luând-o mereu de la început”, a continuat conf. dr. Diana Loreta-Păun.

Ziua Supraviețuitorului de cancer reprezintă o celebrare a vieții, a ținut să sublinieze declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România. 

Atunci când am fost solicitat la scrierea Planului Național de cancer, am intrat trup și suflet știind ca România suferă de 30 de ani din lipsa unui asemenea plan. În Statele Unite ale Americii am învățat că schimbarea o fac oamenii, și de aceea consider că împreună putem reuși implementarea acestui plan”, a spus prof. dr. Daniel Coriu.

Pe lângă temele de interes specifice oncologiei, susținute de specialiști dedicați tratării pacienților, FABC a hotărât, prin vocea asociațiilor membre, apărarea cu orice preț a Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului (PNPCC), acționând Ministerul Sănătății în instanță, la epuizarea celor 180 de zile în care Ministerul era obligat să scrie normele și să implementeze Planul legiferat. Vor urma proteste în stradă, se mai subliniază în comunicat. 

FABC nu va mami permite niciunui ministru să își pună semnătura pe certificatele de deces ale pacineților cu cancer din România! Ne-am săturat să pierdem 20.000 de pacienți în fiecare an, prin decese evitabile, și să avem cu 48% mai multe decese față de media europeană! Orgoliile și cinismul Ministerului Sănătății fac 152 de victime în fiecare zi. Dacă va fi cazul, vom duce drama pacienților cu cancer din România, în Parlamentul Europei precum și la CEDO”, se mai arată în comunicat. 

Reprezentanții FABC au ținut să-i mulțumesc președintelui țării, Klaus Iohannis, care a donat Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer premiul Franz Werfel pentru drepturile omului, obținut în Germania.


Notă autor:

Sursă foto: fabc.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe