Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ministrul Rafila: se lucrează intens pentru accesul pacienților cu cancer la tratament

de Florentina Ionescu - mai 15 2023
Ministrul Rafila: se lucrează intens pentru accesul pacienților cu cancer la tratament

Grupul tehnic din cadrul MS și CNAS lucrează împreună cu comisia de Oncologie pentru normele care vor fi puse în aplicare în perioada imediat următoare.

Invitat într-o emisiune TV, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a subliniat că în momentul de față Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătății (MS) este multidiscipinară și include, pentru prima dată, specialiști din toate specialitățile medicale implicate în rezolvarea cazurilor de boală oncologică. 

„Lucrăm intens de la începutul anului împreună cu profesioniștii din domeniul oncologiei, astfel încât implementarea Planului Național de prevenire și Combatere a Cancerului (PNCC – n.red.) să ofere acces nediscriminatoriu la servicii de diagnostic și tratament tuturor pacienților cu cancer din România! Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătății este multidiscipinară și include, pentru prima dată, specialiști din toate specialitățile medicale implicate în rezolvarea cazurilor de boală oncologică (oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, onco-hematologie, hematologie pediatrică, anatomie patologică, genetică medicală, radiologie, medicină de familie, sănătate publică)”, a scris ministrul Rafila pe pagina sa de Facebook

În paralel cu revizuirea PNCC, grupul tehnic din cadrul MS și CNAS lucrează împreună cu comisia de Oncologie pentru normele care vor fi puse în aplicare în perioada imediat următoare și care urmăresc îmbunătățirea accesului pacienților și a calității serviciilor de asistență medicală oncologică, a amintit ministrul Sănătății: 

  • Înfiinţarea registrului naţional de cancer; 
  • Elaborarea planurilor naţionale de screening pentru cancerul colorectal, cancerul de col uterin și cancerul de sân; 
  • Facilitarea accesului la investigații imagistice de înaltă performanță (PET-CT); 
  • Facilitarea accesului la metode moderne de tratament specific pentru cancer (iradierea sterotaxică); 
  • Elaborarea cadrului de dezvoltare a reţelelor de diagnostic și tratament al cancerului; 
  • Elaborarea criteriilor de certificare a centrelor comprehensive de cancer și a furnizorilor de servicii medicale pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului; 
  • Accesul la testare genetică la pacienți oncologici pentru administrarea personalizată a terapiei oncologice; 
  • Revizuirea curriculum-ului de rezidenţiat pentru specialităţile oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică. 

Notă autor:

Sursa foto: https://www.facebook.com/Rafila.Alex

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe