Newsflash
ACTUALITATE Știri

Guvernul a aprobat două acte normative privind implementarea Planului naţional de combatere a cancerului

de Magdalena Tănăsescu - iul. 27 2023
Guvernul a aprobat două acte normative privind implementarea Planului naţional de combatere a cancerului

Executivul a aprobat, joi, 27 iulie, două acte normative privind implementarea Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului din România, prin acest demers fiind deblocată finanţarea unor activităţi din contractul cadru.

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a precizat că în cele două acte normative sunt prevăzute programe noi, gratuităţi şi facilităţi pentru bolnavii de cancer. 

"E vorba de un pachet de testări gratuite extinse pentru diagnosticul şi monitorizarea cancerului. Decontarea serviciilor de radioterapie avansată este o astfel de metodă, care protejează, dacă vreţi, pacientul oncologic şi oferă un beneficiu terapeutic superior. Nu în ultimul rând (...) s-a creat un program pentru inovaţie, de fapt un fond pentru inovaţie, care, sigur, trebuie să aibă nişte principii de funcţionare şi mai ales de includere a diverselor tipuri de medicamente de care pot beneficia pacienţii mai repede faţă de metoda, să spunem, clasică de introducere a medicamentelor în listă. Deci practic şi românii vor avea acces la medicamente inovative, mult mai repede, iar pacienţii oncologici vor fi principalii beneficiari”, a precizat Alexandru Rafila, citat de site-ul stiri.tvr.ro.

Ministrul a menţionat că în şedinţa de Guvern au fost dezbătute, în primă lectură, două hotărâri de guvern care completează acest pachet de norme. Cele două hotărâri vor intra, probabil, în dezbatere şi în aprobare săptămâna viitoare.

"Ele se referă la reorganizarea şi ierarhizarea reţelei de oncologie pe baze regionale, dezvoltarea standardelor de calitate pentru serviciile acordate pacienţilor oncologici, dezvoltarea de centre integrate de oncologie pediatrică şi, în sfârşit, traseul pacientului specific fiecărui tip de cancer", a mai spus Rafila.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe