Newsflash
Imagine campanie proprie
ACTUALITATE Știri

Normele privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului, în vigoare de la 1 iulie

de L. Budin - iul. 3 2023
Normele privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului, în vigoare de la 1 iulie

Ministrul Sănătăţii a anunţat că normele metodologice pentru Legea privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului vor intra în vigoare de la 1 iulie.

Guvernul urmează să modifice printr-o ordonanţă legislaţia în vigoare, pentru a facilita accesul pacienţilor la diagnostic şi tratament.

Trebuie să luăm o decizie responsabilă astfel încât să modificăm legea. Nu înlocuim anexa, dar o corectăm acolo unde este posibil, astfel încât accesul pacienţilor la diagnostic şi tratament să poată să fie realizat. Am scris deja proiectul de ordonanţă şi, după ce ne mai consultăm cu comisiile de specialitate, îl vom pune în transparenţă şi îl vom înainta Guvernului spre adoptare. (...) Normele vor intra în vigoare de la 1 iulie, iar în momentul în care ordonanţa va permite finanţarea activităţilor menţionate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, ele devin imediat disponibile pacienţilor”, a spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres. 

În momentul în care ordonanţa va fi adoptată – posibil în primele două săptămâni ale lunii iulie - , aceste activități vor putea să fie decontate, a subliniat ministrul.

Normele au fost realizate de specialiştii din cadrul CNAS şi din comisiile de specialitate ale ministerului şi includ capitole referitoare la prevenţie şi diagnostic precoce, înfiinţarea Registrului naţional de cancer, diagnosticul, tratamentul, monitorizarea şi îngrijirea pacienţilor oncologici. Se prevede, printre altele, introducerea a 23 de molecule noi în Lista medicamentelor gratuite şi implementarea recomandării de prescriere a biosimilarelor pentru creşterea accesului la tratamentele oncologice, consiliere psihologică şi psihoterapie pentru pacientul oncologic şi pentru aparţinători, introducerea radioterapiei stereotactice, extinderea pachetul de bază pentru îngrijirea pacienţilor oncologici. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe