Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Ac intravenos flexibil, din galiu

de Florentina Ionescu - nov. 24 2023
Ac intravenos flexibil, din galiu

Pentru a reuși să străpungă pielea, acele folosite intravenos trebuie să fie rigide. Însă gradul lor mare de rigiditate are uneori dezavantaje – la unii pacienţi, venele se sparg din cauza vârfului ascuţit.

Până în prezent, acele convenţionale inoxidabile, folosite pe cale intravenoasă, nu au fost deloc moi și nici flexibile. Asta înseamnă că, odată ce sunt introduse în vasul de sânge, vârful lor ascuţit poate deteriora pereţii subţiri ai venei. Pentru a limita această problemă, a fost creat un tip nou de ac, acum în stadiu experimental, numit P-CARE (Phase-Convertible, Adapting and non-REusable).

Acul a fost dezvoltat de o echipă de oameni de știinţă de la Korea Advanced Institute of Science & Technology (universitate din Coreea de Sud) și este realizat din galiu. Acest metal este acoperit cu o membrană moale, din silicon. La temperatura camerei, galiul este suficient de rigid pentru a străpunge pielea. 

Odată ce acul experimental este introdus în venă și se încălzește, ajungând deci la temperatura corpului pacientului, el se topește și ajunge în stare lichidă. Astfel, noul ac capătă flexibilitatea siliconului. Mai mult, deoarece procesul de topire a galiului este ireversibil, acul rămâne la fel de moale chiar și atunci când este extras din corpul persoanei și lăsat să se „răcească”. Astfel, nu va putea înţepa pe nimeni și nici nu va putea fi refolosit.https://newatlas.com/medical/soft-flexible-p-care-intravenous-needle/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe