Newsflash
ACTUALITATE Știri

Laboratoarele INSP, dotate cu echipamente din Coreea de Sud

de L. Budin - aug. 23 2023
Laboratoarele INSP, dotate cu echipamente din Coreea de Sud

Echipamente ce vor fi utilizate pentru modernizarea laboratoarelor Institutului Naţional de Sănătate Publică au fost donate Guvernului României de Guvernul Republicii Coreea.

Donaţia constă în 81 de echipamente de laborator în valoare totală de aproape patru milioane de dolari, informează Agerpres.

Ne bucurăm că şi noi, la rândul nostru, am putut să ajutăm prietenii sud-coreeni în timpul pandemiei oferindu-le vaccinurile de care aveau nevoie în acea perioadă. Este importantă această creştere a capacităţii de expertiză tehnică. (...) Donaţia generoasă a Guvernului sud-coreean poate să schimbe rapid faţa sistemului de sănătate publică din România. (...) (Echipamentele) merg către laboratoarele Institutului Naţional de Sănătate Publică, care are câteva filiale în ţară - Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş, Galaţi şi Craiova”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ambasadorul Republicii Coreea în România, Rim Kap-soo, a evidenţiat, la rândul său, cooperarea cu România în domeniul sănătăţii.

Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi aici la ceremonia de predare-primire a echipamentelor medicale din partea Guvernului Republicii Coreea către Guvernul României. Toate aceste echipamente au fost livrate. În acelaşi timp, este o continuare a cooperării în domeniul sănătăţii între cele două ţări, care a început cu sprijinul României oferit ţării mele în cele mai dificile momente”, a spus diplomatul.

Directorul general al Institutului Naţional de Sănătate Publică, Simona Pârvu, a precizat că echipamentele permit extinderea şi perfecţionarea determinărilor privind substanţele chimice şi microorganismele din apă, alimente, cosmetice, dar şi privind diagnosticul epidemiologic. 

Pentru Institutul Naţional de Sănătate Publică cea mai generoasă donaţie de-a lungul istoriei sale. Această donaţie constă în 81 de echipamente de laborator în valoare totală de aproape patru milioane de dolari. (...) Echipamentele donate vor fi utilizate în scopul modernizării laboratoarelor de sănătate publică de mediu şi cele de diagnostic epidemiologic, contribuind în acest fel la supravegherea sănătăţii populaţiei în raport cu mediul, dar şi la supravegherea bolilor transmisibile. (...) Prin echipamentele care vor ajunge în laboratoarele de mediu vom extinde şi perfecţiona determinarea privind substanţele chimice, dar şi microorganismelor din apă, alimente, cosmetice”, a explicat Pârvu.

În cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică se va dezvolta şi primul laborator de tutun din România, care va funcţiona în Bucureşti cel mai probabil începând de anul viitor.

În primă etapă, acest laborator va dezvolta metodele de măsurare a emisiilor de gudron, nicotină şi monoxid de carbon. Ulterior, ne propunem şi monitorizarea în special a efectelor noilor produse din tutun şi a celor conexe asupra corpului uman, în special cele carcinogene, mutagene şi toxice. (...) Până acum, pentru testările pe care trebuia să le facem trebuia să apelăm la laboratoare de acest tip din alte state europene. (...) Laboratorul va fi funcţional cel mai probabil la anul, deoarece instalarea echipamentelor este de durată. Aceste echipamente trebuie să funcţioneze în anumite condiţii de temperatură şi umiditate care trebuie menţinute permanent. De asemenea, va trebui să validăm metodele, să instruim personalul, aspecte de care ne vom preocupa în acest an”, a precizat directorul general al INSP. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe