Newsflash
Internaționale

Ziua Mondială a Sănătății Mintale, în pandemie – Ce arată un studiu OMS despre impactul COVID-19

de Florentina Ionescu - oct. 9 2020
Ziua Mondială a Sănătății Mintale, în pandemie – Ce arată un studiu OMS despre impactul COVID-19

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, COVID-19 întrerupe serviciile acordate în ceea ce privește sănătatea mintală în majoritatea țărilor.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale (intitulată World Mental Health Day), marcată anual la 10 octombrie, este menită să sublinieze acum nevoia urgentă de a crește investițiile în acest sector, se arată într-un comunicat de presă al OMS.

sanatate mintala covid-19

Pandemia de COVID-19 a întrerupt sau a perturbat serviciile din sfera sănătății mintale în 93% dintre țările din întreaga lume, pe când cererea pentru servicii din sănătatea mintală este în creștere, potrivit unui sondaj de opinie recent al OMS.

Acest sondaj realizat în 130 de țări oferă primele informații de la nivel global care arată impactul devastator al COVID-19 asupra accesului la serviciile din zona sănătății mintale și subliniază nevoia urgentă de a crește finanțarea în acest sector, arată reprezentanții OMS.

Sondajul a fost publicat în avans în Big Event for Mental Health, un eveniment online global care are loc în 10 octombrie și care va aduce laolaltă lideri de la nivel mondial, celebrități și alte organizații care sprijină acest domeniu, pentru a trage un semnal de alarmă că sunt necesare investiții mai mari în sănătatea mintală, în contextul pandemiei de COVID-19.

Tedros Adhanom Ghebreyesus

„O bună sănătate mintală este absolut fundamentală pentru starea noastră generală de sănătate și pentru bunăstarea noastră. COVID-19 a întrerupt serviciile esențiale din sănătatea mintală din întreaga lume, tocmai când nevoia pentru aceste servicii era mai mare. Liderii mondiali trebuie să se miște rapid și să investească decisiv mai mult în programele de sănătate mintală care salvează vieți – atât în timpul pandemiei, cât și după depășirea acestei crize”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto), director general al Organizației Mondiale a Sănătății.

Perturbări majore în serviciile de sănătate mintală

Studiul OMS a fost efectuat în perioada iunie-august 2020 în 13- de țări din cele șase regiuni ale organizației. Sondajul evaluează modul în care furnizarea serviciilor din zona sănătății mintale, din neurologie și din abuzul de substanțe s-a schimbat din cauza pandemiei de COVID-19, tipurile de servicii care au fost întrerupte din cauza pandemiei și modul în care țările se adaptează pentru a depăși aceste provocări.

Iată câteva dintre datele-cheie raportate la nivelul țărilor care au observat că au fost perturbate multe servicii esențiale din sfera sănătății mintale:

  • Peste 60% dintre țări au raportat întreruperi ale serviciilor de sănătate mintală pentru persoanele vulnerabile, inclusiv pentru copii și adolescenți (72%), adulții vârstnici (70%) și femeile care necesită servicii prenatale sau postnatale (61%).
  • 67% dintre țări au observat perturbări în serviciile de consiliere și psihoterapie; 45% în serviciile de tratament pentru dependența de opioide.
  • Peste o treime dintre țări (35%) au raportat întreruperi în ceea ce privește intervențiile de urgență, inclusiv cele pentru persoanele care au experimentat crize prelungite; sindrom sever de sevraj în ceea ce privește pacienții care abuzau de substanțe; și delir, adesea un semn al unei condiții medicale grave, încă nedescoperite.
  • 30% dintre țări au raportat întreruperi în ce privește accesul la medicamente pentru tulburările mentale, neurologice și pentru abuzul de substanțe.
  • Aproximativ trei sferturi au raportat cel puțin întreruperi parțiale în ceea ce privește serviciile de sănătate mintală la școală și la locul de muncă (78% și, respectiv, 75%).

Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe