Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, COVID-19 întrerupe serviciile acordate în ceea ce privește sănătatea mintală în majoritatea țărilor.
Ziua Mondială a Sănătății Mintale (intitulată World Mental Health Day), marcată anual la 10 octombrie, este menită să sublinieze acum nevoia urgentă de a crește investițiile în acest sector, se arată într-un comunicat de presă al OMS.
Pandemia de COVID-19 a întrerupt sau a perturbat serviciile din sfera sănătății mintale în 93% dintre țările din întreaga lume, pe când cererea pentru servicii din sănătatea mintală este în creștere, potrivit unui sondaj de opinie recent al OMS.
Acest sondaj realizat în 130 de țări oferă primele informații de la nivel global care arată impactul devastator al COVID-19 asupra accesului la serviciile din zona sănătății mintale și subliniază nevoia urgentă de a crește finanțarea în acest sector, arată reprezentanții OMS.
Sondajul a fost publicat în avans în Big Event for Mental Health, un eveniment online global care are loc în 10 octombrie și care va aduce laolaltă lideri de la nivel mondial, celebrități și alte organizații care sprijină acest domeniu, pentru a trage un semnal de alarmă că sunt necesare investiții mai mari în sănătatea mintală, în contextul pandemiei de COVID-19.
„O bună sănătate mintală este absolut fundamentală pentru starea noastră generală de sănătate și pentru bunăstarea noastră. COVID-19 a întrerupt serviciile esențiale din sănătatea mintală din întreaga lume, tocmai când nevoia pentru aceste servicii era mai mare. Liderii mondiali trebuie să se miște rapid și să investească decisiv mai mult în programele de sănătate mintală care salvează vieți – atât în timpul pandemiei, cât și după depășirea acestei crize”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto), director general al Organizației Mondiale a Sănătății.
Studiul OMS a fost efectuat în perioada iunie-august 2020 în 13- de țări din cele șase regiuni ale organizației. Sondajul evaluează modul în care furnizarea serviciilor din zona sănătății mintale, din neurologie și din abuzul de substanțe s-a schimbat din cauza pandemiei de COVID-19, tipurile de servicii care au fost întrerupte din cauza pandemiei și modul în care țările se adaptează pentru a depăși aceste provocări.
Sursa foto: www.rawpixel.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe