Newsflash
Internaționale

Variola maimuţei nu este o urgenţă de sănătate publică internaţională

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 1 2022
Variola maimuţei nu este o urgenţă de sănătate publică internaţională

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) nu consideră epidemia de variola maimuţei o urgenţă de sănătate publică internaţională.

monkey-pox-gf45a137bf_1280Decizia a fost luată în urma unei întruniri a unui comitet de urgenţă convocat pentru această problemă. Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recomandat intensificarea monitorizării și aplicării metodelor de prevenţie privind variola maimuţei.

El a explicat că, deși bărbaţii care fac sex cu bărbaţi au fost cel mai mult afectaţi în cadrul recentelor focare, riscul de a dezvolta o formă severă în cazul infectării este mai crescut și în rândul persoanelor imunocompromise, femeilor însărcinate și copiilor.

De asemenea, personalul medical aflat la risc e sfătuit să poarte
echipament de protecţie. Conform directorului OMS, virusul prezintă un comportament neobișnuit faţă de evoluţia sa din anii anteriori, iar răspândirea sa este mult mai accelerată în prezent.

Situaţia va fi monitorizată atent și, dacă va fi necesar, această epidemie va fi declarată urgenţă. Deocamdată este considerată o ameninţare pentru sănătate în curs de dezvoltare (evolving health threat). O urgenţă internaţională de sănătate publică este definită de OMS ca un eveniment extraordinar ce constituie un risc pentru sănătatea publică din cauza răspândirii rapide la nivel internaţional și care ar necesita un răspuns internaţional coordonat.

La data de 24 iunie a.c. erau confirmate 4.106 cazuri de variola maimuţei, în 47 de ţări, cele mai multe fiind înregistrate în Marea Britanie (910), pe locul doi fiind plasată Spania (736).

Citiți și: Pericol de epidemie în Afganistan

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe